Dyrt äta för turister? Sverige billigaste landet i norra Europa!

Visst har matpriserna stigit, främst mejeriprodukter (cirka 30% på ett år) och kaffe (cirka 25 %) . Skördar slår fel och jordbrukets insatsvaror, som diesel och konstgödsel, är dyrare på grund av världspolitiken. Men i snitt ökade svenska matpriserna bara 4 % året före juni 2025.

Höga matpriser är en myt, vi har aldrig ätit så billigt som nu. Gäller även för utlänska turister, för Sverige har lägst matpriser i Skandinavien. I viss mån också jämfört med Finland och Tyskland. Trots att svenska kronan hr ökat i värde relativt Euron och dollarn.

Så låt dig därför inte luras av media som säger att Sverige är dyrt. I synnerhet nu när politiska partierna som valfläsk reducerar matomsen från 12 till 6 %. Sveriges levnadskostnader platsar på nummer 28 i en intenationell ranking, billigast i Västeuropa norr om Alperna.

Testa med Matpriskollen.

Skillnaden märks ännu mer för turister som äter på en restaurang. Avsevärt dyrare i Norge och Danmark. Och marginellt mer i Tyskland och Finland, men det beror mycket på vilket matställe man väljer. Svenska lunchrestauranger är prisvärda dagtid.

För bofasta svenskar och långtidsboende utlänningar går det att kapa matkostnaden till hälften eller mer. Om man uttnyttjar handelns utbud på rätt sätt. Tips ges här hur man handlar smart och samtigt sunt.

Matpriser 2025

  • Sverige: Matpriserna har ökat kraftigt de senaste två åren, men ligger fortfarande lägre än i övriga Norden och är lägre än i Danmark och Norge. I juni 2025 låg den årliga ökningen kring 4% enligt Matpriskollen. Sverige har historiskt haft relativt låga matpriser inom Norden, även om vissa produktgrupper sticker ut, som smör och ägg. Info in English.
  • Danmark: Mat är i genomsnitt 12–22% dyrare än i Sverige, beroende på vara och region. Exempel: 12 ägg kostar ca 21% mer än i Sverige och mjölk är ca 34% dyrare. Vissa varor, som färska grönsaker, kan dock vara billigare.
  • Tyskland: Matpriserna i Tyskland är ca 5% högre än i Sverige, men stora variationer finns mellan produkttyper. T.ex. är mejeriprodukter och bröd ofta billigare i Tyskland, medan färskt kött och vissa märkesvaror kan vara dyrare. Restaurangbesök är i snitt endast något dyrare än i Sverige.
  • Norge: Matpriser i Norge är absolut högst—ungefär 34% dyrare än i Sverige även efter den norska kronans försvagning. Exempel: basvaror som ost och kyckling kan kosta mer än det dubbla jämfört med Sverige. Därför är så kallad gränshandel fortfarande mycket vanlig bland norrmän som söker billigare livsmedel i Sverige.

Jämförelse livsmedel (2025)

VaraSverige (SEK)Danmark (SEK)Tyskland (SEK)Norge (SEK)
Mjölk (1 l)15.219.912.221.3
Ägg (12 st)39.647.636.542.5
Bröd (kg)34.324.432.130.2
Kyckling (kg)114113138143
Potatis (kg)15.622.115.522.4
Kaffe (250 g)28.632.13131.3
[celler]

Förklaringar

  • Valutakurser: Den svaga norska kronan har gjort det mindre lönsamt för norrmän att handla utomlands, men prisnivån är fortsatt betydligt högre jämfört med Sverige.
  • Beskattning och moms: Norge och Danmark har högre skatt och moms på de flesta livsmedel, vilket påverkar slutpriset direkt.
  • Konkurrens och marknadsstruktur: Den svenska dagligvaruhandeln är mindre koncentrerad än Norges och Danmarks, vilket gynnar lägre priser.
  • Transport och import: Norge importerar en stor del av sina livsmedel och höga transportkostnader driver upp priser jämfört med Tyskland och Sverige.

Äta ute

Restaurangpriserna varierar kraftigt mellan Sverige, Danmark, Finland, Norge och Tyskland, där Norge och Danmark är tydligt dyrast för ett restaurangbesök, medan Sverige och Finland håller sig i mellanläget och i visssa fall Tyskland ligger lägst.

Sverige: En normal lunch/middag på restaurang kostar ca 124–125 SEK. Utekväll med förrätt, varmrätt, efterrätt och dryck ligger på ca 387–388 SEK per person. Info nin English.

  • Danmark: Priserna är 43% högre än i Sverige. Genomsnittspris för en enkel restaurangmåltid är ca 233 SEK och en trerättersmiddag typiskt kring 554 SEK.
  • Norge: Norge är dyrast i Norden. Restaurangmåltider kostar generellt 40–60% mer än i Sverige, ofta runt 180–250 NOK (ca 175–245 SEK) för en varmrätt och över 600 SEK för motsvarande trerätters på bra restauranger.
  • Finland: Priserna ligger nära de svenska, oftast mellan 110–145 SEK för en enklare rätt och ca 350–400 SEK för trerätters, alltså något billigare än Danmark och Norge men lite högre än Sverige.
  • Tyskland: Budgetrestauranger i Tyskland är 7% dyrare än Sverige, men prisnivån på klassiska restauranger är lägre än i Norden – ca 166 SEK för lunch och mellan 90–280 SEK för trerätters. Öl och dryck är markant billigare än i Norden.

Snittpris enkel restaurangmåltid (2025)

LandEnkel måltid (SEK)Trerätters (SEK)
Sverige124–125387–388
Danmark233554
Norge175–245600+
Finland110–145350–400
Tyskland166277 (medel)

Tips äta billigt hemma

Jag och min fru kollade våra matinköp första halvan 2025, i snitt 1500 kr/månad från Willys Internethandel och cirka 1 000 i lokala ICA-butiken, D v s 1250 kr per person/månad och då ingår kemiskt/tekniskt och Willys betalning för plock och hemkörning. Utan att vi snålar, två hemlagade mål per dag.

Konsumentverket ger riktmärket för en persons matinköp 3 700 kr per månad. Swedbank beräknar att ett singelhushåll i genomsnitt lägger 4 365 kronor per månad på mat,

Med Internetbeställning och hemkört från Willys och andra butikskedjor får man bra koll på pris och näringsvärde. Ofta rotfrukter och gryner. Storlagar kampanjvaroar och fryser. Som sagt våra smartinköp är i kronor cirk en tredjedel av Konsumentverkets riktmärke.

Sverige underbart för oss som vill leva billigt. Också för turister.

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *