Stockholmarna slösar mest el, snåla smålänningar minst. Förbryllande resultat i villaägarstudie

I snitt bränner en villaägare i Stockholms län drygt 15 tusen kilowatt-timmar per år. I Kronborgs län just inte mer än hälften, 8 500 kWh. Det visar en sammanställning från Länsfösrsäkringar Fastighetsförmedling. Redovisningen bygger på statistik från Energimyndigheten, som redovisar förbrukningen 2016-2020.

Att man i kalla Norrland behöver värma husen med mycket el förstår man. Särskilt nu med lägre taxa än i södra halvan av landet.

Men Stockholm? Med stor andel nybyggda hus, Många med fjärrvärme och bergvärme. Fler välbärgade som har råd renovera med tjockare isolering och solpaneler på taket. Många radhus som har mindre bostadsyta. Helt enkelt en gåta varför småhusen i Stockholms län drar mer ström.

Fastighetsmäklarens rapport ger inget svar. Man eldar kanske mer med ved i skogslänen. Men de räcker inte som förklaring. Sörmlänningarna har nära till skog men deras kåkar ligger tvåa i listan.

Klena kraftledningar gör att kWh-priset 2020 var det dubbla i Sydsverige jämfört med Norrland. Det märks inte i elkonsumtionen. Skåne ligger nära riktsmitten. Blekinge och Halland på övre halvan i tabellen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *