Ukrainas försvarsmakt säger sig att under senaste dygnet ha förstört 30 ryska stridsvagnar och 130 andra stridsfordon. Det kan mycket väl vara sant. Av allt att döma med hjälp av svenskutvecklade pansarvärnsroboten Robot 57. Den tillverkas i Storbritannien under beteckningen NLAW, Next Generation Light Generation Antitank Weapon. Britterna har sänt 2 000 sådana vapen till Ukraina.
Tydligen med lyckat resultat för Ukraina vill ha 2 000 Robot 57 levererade från Sverige. Roboten fanns med i en önskelista som Ukrainas ambassadör lämnade till riksdagens försvars/utrikesutskott. Problemet är logistiken. Försvarsminister Hultqvist dröjer med svaret för han anser att lagen om vapenexport är svårtolkad.
– Systemet har använts med framgång under de senaste dagarna och det har hittills exporterats i drivor av Storbrittanien till Ukraina. Det säger en svensk försvarspolitiker till Aftonbladet om användningen i Ukraina.
Med Robot 57, i engelsk version NLAW, avfyrar soldaten en pansarvärnsrobot från nära håll upp till 800 meter. Den är självsökande och briserar ovanför målet där pansarfordonet har sämsta skyddet. Inte ens moderna stridsvagnar med aktivt pansar klarar en detonation. En soldat lär sig hantera robotvapnet på några timmar. Det kostar den dryg kvartsmiljon styck och kastas efter användning. Dyrt men effektivt.
Robot 57 togs fram vid sekelskiftet av av Saab Bofors Dynamics i samarbete med Försvarets Materielverk i Stockholm. Tillsammans med FMVs engelska motsvarighet. Svenska försvaret köpte 2009 Robot 57 för en halv miljard kronor. Roboten har exporterats till Finland och en rad andra länder. Den tillverkas på Nordirland, eftersom Storbritannien har mer liberala exportregler. Som nu i år till Ukraina.