Filmade gängmordet vid Husby torg. Följ dådet på plats

7 februari Solna tingsrätt. Rättegången började mot de fyra män som mördade gängledaren Kardo Nabil Ibrahim på Husby torg 31 maj 2021. Två män, 21 och 18 år, står åtalade för skottlossningen. Två artonåringar misstänks för att ha spejat på offret. 8 februari hörs de i rätten, alla på sannolika skäl misstänkta för mordet.

.

Husby torg sett från samma håll nordost som övervakningskameran. Till vänster Kulturcentrum, till höger huset med torgstånden. Linjen visar flyktvägen längs nordvästra delen av Husby torg. Klicka till övervakningsfilmen. Plats. Fotovy: NO

Bra bevisläge tycks det. För jakten filmades från en övervakningskamera i torghörnan mot Oslogatan. Några meter från Oslogatan 8 där Kardo Ibrahim avrättades.

Övervakningskameran där Oslogatan mynnar i Husby torg. Plats. Fotovy: NV

Lugnet innan

En frid vilar över Husby torg denna måndag strax efter klockan tre. Folk handlar i torgstånden. Några vilar benen på bänkar utanför Folkets Hus. Barn hämtas i förskolan strax intill.

Kardo Ibrahim

Barn är på väg hem från Husbygårdsskolan. En mamma lämnar sitt barn till en sånglektion på Kulturskolan. Kardo Ibrahim, 28 år gammal, dricker te på kycklingrestaurangen vid den del Edvard Griegsgången som är närmast Husby Centrum. Han är känd som gängledare för gamla kamrater i Husbynätverket. Nu utmanad av yngre kriminella, löst sammanhållna i Husby hyenor. Anar han att två av dessa har span på honom utanför restaurangen?

2013 fick Kardo fyra års fängelse för mordförsök och knivskärning av en krogvakt. Svartsjuka ledde till att han i Husby försökte mörda en person med hagelgevär.


Mordet

Vy Edvard Grieggången mot Husby torg. Plats. Fotovy: SÖ

De två spejarna larmar de elcykelburna kamraterna då Kardo går ut restaurangen. För att sedan avlossa skott utanför friseringen Husby Klippet. Kulor far över Husby torg. Offret får en kula i benet, dock inte värre än att han springer ut på torget. Så snabbt att förföljarna kommer på efterkälken.

En kvinna hör knallen då hon rastar utanför torgstånden. Hon skyndar med sitt barn mot Kulturcentrums dörr. Skyttarna använder pistolerna då de passerar. På Folkets Hus tvärs över torget kastar sig folk till golvet då fönster krossas av kulor.

Ibrahim fortsätter in på Oslogatan där han får de dödande skotten framför ingången till hus nummer 8. Med lägenheter på ena sidan och en lekplats åt andra hållet.

Oslogatan sett från Husby torg. Mordplatsen inringad. Plats. Fotovy: SV

Vuxna och skolbarn som rastar på lekplatsen ser mördarna avlossa en mängd skott mot Kardo. Många i lägenheter på Oslogatan 8 och i parken riskerar att bli skjutna. Offret förklaras död på sjukhuset under kvällen.

Oslogatan 8 sett från lekparken. Plats. Fotovy: N

Mördarna

Polisen hittar 20 patronhylsor, avlossade med en Walther och en Glock enligt Nationellt Forensiskt Centrum. Vapen som de två mördarna anses ha hållit i då de cyklade över Husby torg.

Övervakningsfilmen som avslöjade Rawbikes och klädsel. Tömning av mobilmaster. Kända i Husby. Personer vågade vittna. Spaningsläget var bästa tänkbara.

  • 4 juni 2021 häktas OMA, då 21 år, på sannolika skäl misstänkt för mord. Tidigare dömd för narkotikabrott, misshandel och vapenbrott. Han var efterlyst sedan han i början av maj avvikit från ett behandlingshem för vård av unga.
  • Fyra dagar senare häktas artonårige OB för samma brott. Tidigare dömd för brott liknande OMA. Även han på flykt från ungdomshem.
  • 19 juni häktades artonåringarna TB och Abraham Sandy. Samma brottsrubricering. Andy är från Nigeria, skriven i Malmö och tidigare dömd till ungdomsvård.

I Solna tingsrätt åtalas alla fyra mordet eftersom de enligt åklagaren har agerat i samförstånd. Trots att två endast spanade på Kardo och sedan tipsade skyttarna. Tre av de åtalade förnekar att de vid mordtillfället varit på platsen. Den fjärde medger att han befann sig i Husby men inte att han medverkat till mordet.

Sandy dömdes av Solna Tingsrätt den 4 mars till nio års fängelse. Han kändes igen på bilderna. De tre andra frikänns

/ Av Ingemar Lindmark

Interaktiv karta i Google Maps

Klicka på symbolerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *