Sett till historiska rötterna borde Ukraina vara svenskt, regerat från Roslagens säte Stockholm

Hej Putin

“De östra delarna av Ukraina är historiskt ryskt land. Ukraina har aldrig haft en konsekvent tradition av att vara en verklig nation”. Du grundar i ditt tal interventionen med historiska krumbukter.

Ukraina borde hellre ses som svenskt om man ser till de historiska rötterna. Grundat av ruserna, alltså Roslagen – i det Svearika som finnarna fortfarande kallar Ruotsi. En historielektion om Rurik från Roslagen kan vara på sin plats.

Nestorkrönikan förtäljer att vikingen Rurik tillsammans med bröderna Signjot och Torvard tog makten över Kievriket 862. Titeln som furste av Kiev ärvdes av Ruriks son Ingvar, Igor på slaviska. Efter en flykt till Sveariket utvidgade sonsonen Vladimir I Kievriket.

Vladimirs son, storfursten Jaroslav I, regerade över Europas mäktigaste land – från Novgorod och längs floderna ner mot Svarta havet. Han gifte sig med Ingegerd Olofsdotter, dotter till Olof Skötekonung Eriksson – som var sveakung med säte i Sigtuna. Parets barn gifte in sig i en rad europeiska kungahus, Många kan därför räkna sig som deras ättlingar.


Blågula rötter

Vikingarötterna är dock omstridda. DNA-tester av dagens ättlingar leder till en östersjöfinsk gren. Som i sin tur är länkad till Stockholm (4,7 %) Vätmansland (4 %) och Södermanland 3 %).

Likt den svenska är Ukrainas flagga gul och blå, som sädesfält mot en blå himmel. Känd redan från Kievriket och medeltiden. Den svenska har inte samma anor. Det blågula är hämtat från en vapensköld ägd av vår tyske regent Albrecht av Mecklenburg. Korset har danskt ursprung på samma sätt danska stavningen av “Sverige”.

Ur Kievriket växte ett medeltida Ryssland fram, under lång tid styrt av mongolerna. Ruserna gav namn till Ryssland? En teori så god som någon.

Sett från din historiska vurm, Putin, så bör Ryssland underordna sig Sverige och Stockholm.

/ Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *