Vandra i Gärdets funkis. Med spioner och SÄPOs förförerskor i Nordens Casablanca

I kröken på Rindögatan, i gluggen mellan husen vidgar sig Ladugårdsgärdet. Att utländska underrättelseofficerare, mer eller mindre anonymt, gärna bosatte sig här under krigsåren var nog inte bara för att här fanns moderna lägenheter. På fälten övade militären och tidiga mornar väcktes hyresgästerna av salvor från skjutbanan. Inkallelser fyllde kasernerna, som nu är museer. Här och var fanns skyttevärn och pjäsplatser, som skydd mot fallskärmsjägare och glidflyg. Tillsammans med taggtråd färdig att rullas ut. Berget under Borgen dolde en hemlig ledningscentral.

Gärdet. Foto Ingemar Lindmark

Jane Horney, Karin Lannby och Sonja Wigert.

SVT visade julen 2019 programmet Agenternas världskrig . Jan Guillou avslöjar där kvinnor som under kriget anses som spioner. På biograferna visas norska storfilmen Spionen, som handlar om Sonja Wigert. Ett hett ämne i kallt krig, där minnen kan väckas för den som vandrar i Stockholm, på Gärdet inte minst.


Rindögatan 42 kvällen den 22 augusti 1944  Google Map

Använde tyska legationen en lägenhet i huset som beredskap för en luftlandsättning? Eller för att ha koll på de många svenska officerare som bodde i kvarteren, nära till staber och regementen.

Rindögatan 42. Foto Ingemar Lindmark

Danska motståndsmän skuggar äventyrerskan Jane Horney som i tyska legationens DKW åker från Karlaplan till Rindögatan 42. Där ser de henne gå in med tyske kulturattachén Heinz Thorner. På lägenhetsdörren ser danskarna namnet Hellberg. Officiellt hyrdes den av tyskan Karin Hellberg, som arbetade på legationens radioavdelning på Karlavägen 59. Fast mest används den för hemliga möten. Kanske också kärleksmöten. De danska motståndsmännen Arne Sejr och Erik Kiaer spanar för att få bevis att hon går tyskarnas ärenden. Svenska säkerhetspolisen ligger säkert på lur för Horney brukar rapportera dit.

Jane var känd för vidlyftigt amoröst umgänge, inte bara bland bland stormakternas diplomater. En var Säpos spionjagare Otto Danielsson sägs det. Säpo, som då hette Allmänna säkerhetspolisen, lyckades inte belägga att hon var förrädare så som danska angivarna påstod. Kanske följde hon med tyske kulturattachén för att tvätta bort ryktena att gå nazisternas ärenden. Eller få sin vän frigiven, som var arresterad i Danmark. Fakta är motstridiga. Danskarna avrättade Horney på en skuta i Öresund i slutet av januari 1945.


Rindögatan 42 del 2

Tidigt morgonen 27 juni 1945 hittar städerskan en kostymklädd person död högst upp i trapphuset på Rindögatan 42. Från huvudet rinner blod och i högerhanden finns en pistol. Kai Holst, under kriget ledare i Hjemmerfrontens organisation Milorg, har dött genom självmord. Det konstaterade svenska polisen utan att gå till botten med utredningen. Trauma från kriget och tuberkulos kan ha bidragit tror man.

Fast det tror inte hans närmaste. 28 år, nygift, diplomatstatus på norska Stockholmsambassaden och med tågbiljett till hemorten. Allt talar för mord. Och varför denna plats? Ett annat fingeravtryck fanns på pistolen och Holst var vänsterhänt. Något att bita i för Leif GW Persson, men han var då bara en bebis i en Gärdetlägenhet på Tegeluddsvägen 30, mittemot Friskis & Svettis.

Med meriter som central ledare i motståndsrörelsen hade Holst anlänt med tåg från Lillehammer kvällen innan för att arbeta på norska ambassaden. Han kom i bil till Rindögatan och knackade på dörrar i huset utan att bli insläppt.

Kai Holst

Både norska och svenska myndigheter tycktes sopa undan utredningen vilket satte fart på konspirationsteorierna. En var att han kommit på oegentligheter i hjemmefrontens Milorg.

En annan teori var att Holst känt till den så kallade Lillehammerkuppen. Två underrättelsetjänster, svenska försvarets C-byrån och amerikanska OSS, (Office of Strategic Services), kidnappade 35 tyska signalspanare efter kriget, framför näsan på brittiska ockupanterna. Tyskarna försedda med ryska kodböcker flögs från Göteborg via Tyskland till USA. I kuppen deltog Astrid Lindgrens chef Harry Söderman. “Revolver-Harry” hade i Sverige rustat norska motståndsstyrkorna och befriat fångarna på Grini dagen före kapitulationen. Lillehammerkuppen hölls hemlig för ryssarna vilken kan ha orsakat Holst död, kanske med hjälp av svenska agenter.


Rindögatan 44, del 1  Google Map

Tyska spionaget disponerade en lägenhet i grannhuset nr 44, även den med utblick över Gärdets fält. En annan hyresgäst var Dr Inoe, som var privatsekreterare för japanske militärattachén Onoe

Rindögatan 44 mot öster. Foto Ingemar Lindmark

Jane Horney deltog i en blöt fest i huset arrangerad av tyskarna, vilket hon berättade för Säkerhetspolisen. Där bodde också David MacEwen, agent för SIS, Secret Intelligence Service (senare MI6). Han fick här en fredstrevare från Adam von Trott, medlem i en tysk motståndsrörelse. Trott avrättades i augusti 1944. McEwen hade också en lägenhet på Rindögatan 32 tillsammans med partnern Finn, som var norsk arkitekt.

Jane Horney 1944 reste som kurir för tyske vännen Heinz Gilbert, chef för Skandinavisk Telegrambyrå i Köpenhamn. Hon förmedlade hans brev med sondering för tysk-rysk separatfred till Sovjets ambassadör Alexandra Kollontaj. Ambassaden fanns på Villagatan och hon bodde på Narvavägen 25.

Gilbert var major i SD Sicherheistsdienst under Himmlers SS. Chefen för SD Sicherheitsdienst, Schellenberg, var i Stockholm och sonderade för separatfred med president Roosevelts vän Hewitt. Kontakten initierades av Himmlers massör, Felix Kersten, boende på Linnégatan 8. Första initiativet kom från lettiska affärsmannen Gilel Storch, som bodde på Furusundsgatan 10.


Rindögatan 44, del 2

Posse talar för Tisdagsklubben. Längst till vänster Ture Nerman och till höger författaren Marika Stiernstedt.

Grevinnan Amelia Posse på Rindögatan 44 samlade antinazister i Tisdagsklubben, vars medlemmar kom från både vänster och höger. En var Karl Gerhard, som av svenska självcensuren förbjöds sjunga en kuplett med nassesatir. En annan var tysksinnade kungens bror, prins Eugen. Några var vänsterradikala, som paret Gunnar och Alva Myrdal. En annan var Ture Nerman, som sattes på Långholmen för att i tidningen Trots ha smädat Hitler.

Motståndet stärktes i klubbens debatter. Nazistsympatisörer registrerades och anmäldes till säkerhetspolisen. Brittiska sabotageverksamheten SOE (Special Operation Executive) stödde klubbens hemliga celler för att vara beredda om landet blev ockuperat. Hemliga nät av radiosändare och gerillakrigföring ingick i arsenalen. (Biträdande Stockholmschef för SOE var brittiske sabotören Malcolm Munthe, son till drottning Victorias livläkare Axel Munthe).


Furusundsgatan 19/ Rindögatan Google Map

Furusundsgatan 19 i korsningen Rindögatan. Foto Ingemar Lindmark
Frithiof Trulsson

Vem var tyske militärattachén H. Albrechtsen? Under kriget bodde han på Furusundsgatan 19. med utsikt över militären på Gärdet. Kaptenen Frithiof Trulsson ställdes 1946 inför rätta för att han informerat Albrechtsen om svenska militära aktiviteter. Trulsson hade 1942 från förläggningen Sälen smugit över gränsen till Lillehammerbygden för att umgås med tyska officerare. Trulsson fixade fester, seglade i kungliga segelklubben och umgicks med tyska militärattachéerna på Strandvägen 7A.


Furusundsgatan 13 januari 1944    Google Map

Där i lägenheten får TASS-korrespondenten Alexander Pavlov besök av Jane Horney tillsamman med hennes tyske vän Ernst Gilbert. Inne på Pavlovs kontor skickar Gilbert en tysk fredstrevare till Pavlov, som egentligen är officer för NKVD. I förhör hos svenska säkerhetspolisen säger Horney att hon fungerade som brevkurir från Gilbert till ryska Stockholmsambassadören Kollontaj.

Furusundsgatan 13  Foto Ingemar Lindmark

Furusundsgatan 10   Google Maps

Affärsmannen Gilel Storch flydde med familjen från Riga till en lägenhet på Furundsgatan 10. Försöken att rädda judiska släktingar ledde till kontakt med Himlers massör Felix Kersten, som efter 1943 reste mellan Berlin och lägenheten på Linnégatan. Kersten hjälpte också utrikesminister Gunther för att befria de svenska direktörerna som för påstått spioneri satt fängslade i Warzava och hotades med dödsstraff.

Gilel Storch engagerade Himmlers massör Felix Kersten för att befria judar. Kontakten ledde till att chefen för Heinrich Himmlers SS/SD Sicherheitsdienst, Walter Schellenberg, i Stockholm sonderade för separatfred. Det inträffade på Hotel Plaza (Birger Jarlsgatan) med Abraham Hewitt, SOE-agent och vän med president Roosevelt. USA avisade fredsinviten och Hitler var inte heller intresserad.

Furusundsgatan Foto Ingemar Lindmark

Kersten hjälpte utrikesminister Günther för att befria de svenska direktörerna som för påstått spioneri satt fängslade i Warszava och hotades med dödsstraff.


Furusundsgatan okänt nummer

Hon var under kriget svensk films stora stjärna. Men Sonja Wigert bodde på Furusundsgatan vet man inte. Bara att hon där bevakades av säkerhetspolisen eller försvarets kontraspionage C-byrån. Trots att hon rapporterade flitigt till samma Säpo och var rekryterad som agent för C-byrån.

Furusundsgatan 7   Google Map

Dit flyttade Sig Wennerström med familjen efter tjänstgöringen som flygattaché i Moskva 1940-41. Efter två flyghaverier stoppades Wennerström i karriären. Men med språkkunnande i tyska och ryska var han ett salongslejon – krönt som adjutant hos nuvarande kungens far, prins Gustaf Adolf. I oktober 1942 och januari 1943. Efteråt har det visat sig att Wennerström till ryssarna lämnade upplysningar om tyska flyget på östfronten. Samtidigt som han till tyske militärattachén gav fakta om ryska militären vid samma front.


Furusundsgatan, husnummer okänt

En annan spionlegendar i Stockholmsvimlet var Karin Lannby, som en tid bodde på Furusundsgatan. Hon var skådespelerska som syntes i filmer som Doktor Glas med Georg Rydeberg. Sambo med Ingmar Bergman, som hade henne som förebild i filmen Kvinna utan ansikte. Vad Bergman inte visste var att Lannby var hemliga agenten Anette för Försvarets C-byrå. Tillsammans med de andra i Sekreterarklubben hade hon med lyxkrogarna som bas ett avancerat umgänge i diplomatkretsar. Se video om Ingmar Bergmans Mata Hari.

Lannby spelade flera roller för C-byrån. En var att som avhoppad kommunist ta sig in bland tyskar och italiernare. En annan var att som sekreterare hjälpa journalister och affärsmän från samma länder.


Rindögatan 16 Google Maps

Rindögatan 16 mot sydväst. Foto Ingemar Lindmark

27 februari 1943, Spanarna från Säkerhetspolisen ser en svensk flygkapten promenera in på Rindögatan 16. Där bor Sovjets militärattaché Nikolaj Nikutusjev. Skuggningen av kaptenen leder till Furusundsgatan 7, där det står Wennerström på dörren. Telefonavlyssningen visade att att officeren ringt hustrun från ryssens lägenhet.

Wennerström blev extra försiktig så statspolisens koll av post och telefon avslöjade inget otillbörligt. Annat än han med familjen höll kontakt med både tyska och ryska militära attachéer. I september ringer Wennerström till Nikutusjev och ber om ett besök eftersom han ska tjänstgöra på flottiljen F7 Såtenäs ett par år. Besöket blir av tre dagar senare.

1942 bjöd ryska ambassadören Alexandra Kollontay Wennergren på lunch. Det fanns rykten att hemlig information överlämnades men behöver det inte vara så. Kollontaj uppgav att Folke Bernadotte skulle närvara.

Se videon.

Avkrypteringen av telegram från tyska Stockholmsambassaden upplyste om att kapten Wennerström informerat om ryska fredstrevare. En åthutning från cheferna blev Wennerströms enda bestraffningen.

På dagarna chefade Wennerström på flottiljen vid Vänern. På nätterna kopierade han hemliga dokument som ryssarna fick. Utan upptäckt trots att Statspolisen höll ett öga på honom under resten av kriget. Inte ens då en fanjunkare anmälde honom fotografera amerikanska bombplan som efter nödlandning parkerades på F7.


Rindögatan 8  Google Maps

Paret Vladimir och Jevdokija Petrov, som spionerade för Sovjets NKVD, bodde i huset från mars 1943. Jevdokija som sergeant då hon och som skrivbiträde förmedlade information från svenska uppgiftslämnare. Vladimir chiffrerade telegram och hade koll på andra ryssar, bland andra ambassadören Kollontaj. Säkerhetspolisen skuggade Petrov från Rindögatan till ambassaden på Villagatan 43 och även deltog i en kurragömmalek i city. En spanare var Otto Danielsson som fick förhöra paret i Australien efter avhoppet 1953.

Rindögatan 8-4.. mot nordväst. Foto Ingemar Lindmark

USA:s militär dyrkade upp chiffret i ryska telegrammen, där en del sändes från Stockholm. Som hjälp i det så kallade Venonaprojektet hade de ryssarnas kodböcker. Dessa had svenska och amerikanska agenter kidnappat i Lillehammer – som sedan via Sverige skickade till USA.


Rindögatan 4 Google Maps

Runt 1950 bodde på adressen operasången Carl Gustaf Svingel innan han flyttade till Tyskland. Från ålderdomshemmet Haus Victoria i Berlin deltog han i räddandet av 32 000 fångar från DDR.


Rindögatan 5    Google Maps

Rindögatan 5, mot sydost. Foto Ingemar Lindmark

Hemliga organisationen Försvarsstabens särskilda byrå (känt som IB), gömde efter 1957 sitt kontor på Valhallavägen 56. Men där satt inte lika hemlige chefen Birger Elmér. Han dolde sig bakom en dörr där det stod CGB-bolagen på Rindögatan 5. I porten fanns inte Elmérs namn men däremot på hans sekreterare Inger Lottie Friberg. Deras bilar, båda Volvo 145, stod parkerade utanför vilket avslöjades av Jan Guillou i Folket i Bild. Han samarbetade med Peter Bratt som skuggade Friberg i Volvon till Försvarsstaben och IB-kontoret på Valhallavägen

IB spårade upp kommunister för Socialdemokraterna. Något som underlättades av att Elmér var vän med Olof Palme sedan ungdomsåren då de arbetade för militära underrättelsetjänsten. Guillou och Bratt dömdes till fängelse för olovlig underrättelseverksamhet. http://old.fib.se/fib_1/IB/organisa.html


Erik Dahlbergsgatan 40    Google Map 

I oktober 1940 landar ett plan på Bromma med Vasilij och Alexandra Siderenko. De bosätter sig på Erik Dahlbergsgatan 40. Officiellt är 25-årige ryssen chef för Intourist men är i själva verket spionerande officer för militära underrättelsetjänsten GRU. I ett avkrypterat telegram till hemlandet kallades han Stege. Allmänna Säkerhetspolisen höll ett öga på paret. Vasilij greps 1942 på Vasagaen 12 och fick tolv års års straffarbete på Långholmen. Regeringen gav inte efter ryska påtryckningar att släppa honom, tills ryskt flyg i februari 1944 bombade Tantolunden på Södermalm. Tre dagar senare benådades Siderenko.

Erik Dahlbergsgatan 40.norrut. Foto Ingemar Lindmark

Fortsätt vandringen från Valhallavägen och Karlaplan.


// Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *