Följ terroristens lastbil längs Drottninggatan 7 april 2017


Cirka 14.30 Adolf Fredriks gata 12. Spendrups lastbil parkerar utanför Caliente (1). Föraren fäller ner bakliften för att lasta in ölfat till restaurangen då en man maskerad med rånarluva hoppar in i hytten och rivstartar. Restaurangchefen Mattias Izgin ser hur chauffören får en knuff då han springer framför bilen, som rivstarter med svart däckspår mot Sveavägen

Livsmedelsarbetarförbundets pressansvariga Ingrid Persson säger efter kontakt med chauffören:
– Han är chockad och lindrigt skadad. Vi vill inte kommentera hans tillstånd i övrigt, men förutsätter och tror att arbetsgivaren tar sitt ansvar i det här och stöttar honom

Före kyrkogården där Olof Palme ligger begravd tar lastbilen till vänster. Där klämmer den en parkerad bil mot väggen på Holländargatan (2). Sedan till vänster på Kammakargatan och sedan vänster igen på Drottninggatan. Betonglejonen stoppar inte framfarten, eftersom det ena ej är fastsatt i asfalten på grund av gatuarbeten(3).

Konsulten Anna Leo, 42, har just lämnat kontoret på Kammargatan då lastbilen kör förbi och svänger till vänster på Drottninggatan för att krocka mot ett betonglejon.
–Jag tänker vilken idiot, hur kör han. Då säger en kvinna bredvid mig att han som körde hade rånarluva på sig och då fattar jag vad som håller på att hända.

Cauffören gasar och hon inser hans avsikt, väl medveten för hon for från Nice två dagar före den lastbilsattacken. Hennes mobil visar 14.53 då hon ringer 112. ”Det är för sent, det är för sent” säger Anna till SOS Alarm – innan hon chockad sjunker ihop på gatan.
– Jag känner hur luften bara går ur mig. Det är ingen som kommer att kunna göra någonting – han är på väg in bland människorna säger Leo för Sveriges Television nästa dag.

Göteborgaren Nils Carling missade entrén till Best Western Hotel på Drottninggatan 77 och hamnar uppe vid Kammakargatan där han frågar ett par damer efter vägen.

Niclas hör en bildörr stängas någonstans bakom sig – och ser lastbilen komma körande på Kammakargatan, i riktning mot honom, där han står i hörnet av Drottninggatan.
– Han kör sakta, han krypkör. När han har kommit fyra, fem meter in på Drottninggatan, drar han på mot ett av de där stenlejonen som står på gatan. Försöker forcera bort det av någon anledning. Det går långsamt, men han får med sig lejonet åt vänster, folk börjar vifta med armarna och undrar vad fan han sysslar med.

Niclas ser bara ögonen på mannen bakom ratten – och förstår att han bär rånarluva. Ett rån på gång? Han riktar mobilen nedåt på Drottninggaten och filmar då bilen dyker upp ett kvarter längre ner.

Två betonglejon längre ner på Drottninggatan får bilen att tvärbromsa och köra in till vänster mot körriktningen på Wallingatan. Där kvaddas två bilar (4). Efter sig lämnar den svarta däckspår som om handbromsen satt i.  Sedan till höger på Holländargatan förbi kyrkan.

(Framme vid Adolf Fredriks gata syns till vänster övergångsstället där makarna Palme korsade Sveavägen mordnatten 1985. Följ deras vandring).

Ölutköraren från Spendrups upptäcker bilen när den kör mot enkelriktat på Adolf Fredriks gata.


Drottninggatan igen

Veronica Durango, 42, ska till en butik med indiska naturläkemedel då hon ser lastbilen köra ut från Adolf Fredriks gata. Hon hinner se en maskerad man vid ratten då hon slänger sig över ett stenlejon så att bilen passerar på en meter när.
– Jag ser en lastbil svänga in från Adolf Fredriks kyrkogata, kanske femtio meter högre upp i backen. Det är som en liten öppning i det hörnet, utanför en 7-Elevenbutik, och jag reagerar på att den här jättestora bilen kör upp på trottoaren.

Veronica minns:
– Kvinnan en halvmeter bakom mig dog, det går inte ens att beskriva, Jag gick för förbi henne och hade jag inte hoppat undan så hade det varit jag, jag hade kunnat dö.
Kanske var det stenlejonet som blev en projektil och träffar kvinnan bakom.
– Sedan hör jag hur han gasar något så förbannat och precis framför mig går en kvinna och han kommer i en otrolig fart redan på den här korta sträckan och dunkar i henne så att hon flyger i väg. Det går så otroligt fort.
Av allt att döma är det Lena Wahberg, 69, från Lyckorna i Ljungskile, som här blir dådets första offer. Den uppskattade läraren hade i Amnesty värnat förtryckta i diktaturer.

– Sedan är det en jävla smäll på personen som kommer gående precis bakom mig. Det är som att det är en banankartong han kör över. När jag kommer på fötter igen och tittar ner mot Åhléns så är det som ett enda stort dammoln där nere.

– Utanför 7-Eleven sitter en ung tjej och skriker rakt ut. Jag går fram till en äldre dam, hon som hade promenerat precis framför mig, hon ligger nu i famnen på någon som har lagt en filt eller jacka över henne, hon lever och säger att hon är okej.

Veronica fortsätter:

– Några andra har dragit in en kvinna i en portöppning, de håller på med hjärt- och lungräddning. Det visar sig att det är kvinnan som jag passerat på gatan bara några sekunder tidigare. Jag frågar om jag kan hjälpa till, men de säger att det verkar lönlöst. Hon är redan död.

Helene Olsson ska tillsammans med tre vänner gå på en konsert. De sitter på kaféets uteservering i hörnet Adolf Fredriks kyrkogata / Drottninggatan. Hon ser på vännernas blickar att något händer bakom henne.
– Jag ser att de skriker och flyttar sig bakåt. Då tittar jag snett bakåt och ser en lastbil kränga in på Drottninggatan i hög fart. Han kränger in mot oss på uteserveringen och är en halvmeter från att träffa oss.

Minnet etsar sig på Helenes närhinna:

– Jag ser en kvinna bli påkörd. Hon kom ned som det verkar en familj: kvinnan och en man med ett yngre barn. De andra hann hoppa undan men kvinnan, det kanske var mamman, blev träffad av lyktan och flög i väg. Hon blödde från huvudet och var medvetslös.

Lastbilen passerar Helene Olsson, 22, med en halvmeters marginal. Sekunder senare ser hon hur föraren styr rakt mot en familj med ett litet barn.
– De andra hann hoppa undan men kvinnan, det kanske var mamman, blev träffad av lyktan och flög i väg.

Helene Olsson enligt Expressen:
– Han plöjde genom hela gatan. Han körde rakt igenom saker som bara flög. Det var ett stort moln av damm och grus. Ljudet jag minns är när han kör på skyltar och människor som skriker i hysteri.
– Det kändes som en krigszon, som en hemsk film som gick väldigt fort. Folk sprang in i köket Jag gick in på toan, jag kräktes av chock. Folk satt och skakade.

– Sen fick vi höra att de sköt och körde in i Åhléns. Och sen satt vi där tills brandmännen kom. Och bara ett par minuter senare kom polisen och spärrade av och det kändes att det var på riktigt. Det var något man verkligen hade upplevt.


Efter Barnhusgatan

Ägaren till C.U.M StreetwearDominika Skansen, 47, sitter och syr då hon hör:
– Jag hörde smällen när det här stora betonglejonet flyttades, så jag tittade upp redan före lastbilen åkt förbi. Jag sprang ut ur butiken, och när rökmolnet efter lastbilen lagt sig såg jag två kroppar som låg på gatan.

Skadad tas om hand på Drottninggatan strax efter korsningen Adolf Fredriks gata, Vy norrut. Klicka till bilden Business Insider.

Två betonglejon forceras innan bilen mejar ner de första offren framför guldsmedsbutiken Carat. Ena kvinnan tycks ligga livlös på gatan medan den andra rör på sig och tas in i en butik. Bilen tycks ha låst en broms för de lämnar långa bromsspår längs gatan. (5)

Första ambulansen på plats har med sjukvårdaren Kenneth Lavrell, 64. Han var också den förste som tog hand om skjutne Olof Palme tre kvarter österut.

I ambulansen sitter sjuksköterskan Victoria Lenander som blir sjukvårdsledare de kommande sex timmarna.
– Själva händelsen i sig är det värsta jag sett säger hon.
När de från Barnhusgatan svänger in på Drottninggatan ser hon två skadade. Fler ambulanser kallas in över SOS Alarm.
– Jag såg först de två svårt skadade personerna. Sedan lyfte jag blicken och insåg vad som hänt, säger Victoria.

Flera människor skadas av utanför Centralbadet och bilen fortsätter över Olof Palmes gata (6).

Ett vittne kom från Centralbadet strax efter att lastbilen passerat:
– Det var fruktansvärt. Massor av blod på gatan och folk som låg överallt. Man gjorde hjärt-lungräddning på två personer precis där jag kom, men en av dem var nog redan död.

På Bistro Bohéme mittemot Centralbadet hör hovmästaren Romain La Torre, 57:
– Jag var inne i restaurangen och hörde en gäst på uteserveringen som vrålade. Han skrek så mycket att många på gatan reagerade och hann se lastbilen och flytta på sig. Jag tror att han räddade många, det var flera på gatan som gick runt med hörlurar i sin egen lilla värld.


Olof Palmes gata

Marco dricker kaffe med sin flickvän på Expresso House vid krysset Olof Palmes gata  . Han ser lastbilen svänga in på Drottninggatan.
– Han kör i ungefär 80 kilometer, kanske 100. Han gasade hela vägen ned mot Åhléns.
Marco kommer ihåg:
– Mitt emot mig kör han på en kvinna. Sedan kör han på massor av folk, ända ned till Åhléns.

Hassan Sidi, som också satt på Espresso House, hjälper två äldre kvinnor på gatan.
– Vi gjorde så gott vi kunde, En av dem dog.

Gabriel sitter och dricker kaffe med en kollega vid korsningen Drottninggatan / Olof Palmes gata då han ser folk komma springande.

– Jag tittade åt höger och såg en mamma som stod med ryggen mot och höll på med sin barnvagn. Och sedan såg jag hur lastbilen kom emot henne. Flickan stod precis bredvid henne och tittade åt samma håll som lastbilen kom körande.

Gabriel springer ut på gatan och tar tag i flickan som står några meter framför honom.
– Jag lyfte upp henne max två sekunder efter att lastbilen kört på vem jag tror var mamman. Jag tror att flickan var i chock, hon bara stirrade och när jag fick henne i famnen började hennes tårar komma, säger han.

Emily Hasselquist, 28, är med sina kollegor på väg till teambuilding. Trots musiken i hörlurarna hör hon någon skrika i korsningen Drottninggatan / Olof Palmes gata. Hon ser lastbilen snabbt köra på trottoaren några centimeter från henne. Emily ser två personer, antagligen far och dotter. Mannen släpper flickan sekunden innan han av bilen kastas upp i luften. Emily flyr i panik men återvänder och ser hur den gråtande flickan bärs bort.

När Hassan, 41, får grönt ljus på Olof Palmes gata ser han skrikande människor komma springande. Han ser ett barn kastas upp i luften av bilen. Han berättar:

– Jag såg en pojke som låg på marken och blödde. Han skrek efter sin mamma och att han hade ont, så jag sprang till honom. Jag kysste hans hand, försökte säga åt honom att allt skulle lösa sig, att det var lugnt. Just då så var han min son.

Hassan tar också hand om kvinnan som är pojkens farmor. Människor ligger runtom på marken, det är kaos och blod rinner. Många tog skydd i butikerna. Det visar sig senare att pojken överlever.


Olof Palmes gata – Kungsgatan cirka 14.50

Olof Palmes gata har fått namnet efter statsministern som mördades ett par kvarter till vänster på Sveavägen 1986.

Kocken Gaeton Graham ser lastbilen köra på en man vid korsningen Olof Palmes gata och spring efter:

– Föraren körde som att det var en racerbil. Jag tänkte att han skulle krascha snart och att jag då kanske kunde göra något.

En man som kastas upp i luften får snabbt hjälp och överlever.

Kvaddad skylt utanför butiken Salt

Utanför butiken Salt på Drottninggatan 65 får en expedit se lastbilen då hon ute på trottoraren hänger kläder på en ställning. Hon och flera andra rusar in i butiken. Bilen väjer för ett bygge och kör så nära Salt att skylten sveps ner.. En kvinna med ett barn i en röd barnvagn passerar. Det är Nicole Swan, australiensiska boende i Stockholm. De tar skydd i en godisbutik och båda klarar sig.  Nicole minns som i en film:

– Jag tittar ut och ser bilen komma, samtidigt ser jag min man och vår lille son. Jag skrek åt honom att lyfta upp vår son och springa. Efteråt frågade vår son ”varför ville lastbilen döda mig”

Stina Nordström flyr in på  restaurang Eagles uteservering strax intill då lastbilen kommer. Hon ser en sexårig pojke slungas från en vagn och fastna med huvudet i restaurangens plexiglas. Han blöder mycket och ropar efter sina föräldrar och farmor, som ligger svårt skadad och medvetslös på gatan. Båda överlever.

.– Jag trodde det var hans mamma och försökte prata med henne för att hon skulle veta att pojken levde och ambulansen var på väg.

Längre fram på Drottninggatan ser Graham, som ursprungligen är från Australien, livlösa personer. En kvinna med barnvagn står som förstelnad.
– Jag bara sprang. Jag såg offren men ändå inte, jag ville inte riktigt se. I korsningen Kungsgatan/Drottninggatan var det verkligen hemskt. Jag har aldrig sett något liknande förut, säger Gaeton Graham

Belgiskan Maïlys Deremaeker, 31, ska träffa vänner vid Olof Palmes gata. I närheten av Kungsgatan blir hon attentatets andra dödsoffer. Hemma i Halle söder om Bryssel efterlämnar hon en son på ett och ett halvt år. Ett ödets ironi är att hon som psykolog hjälpt asylsökande.


Kungsgatan.

Ögonvittnen berättar för Sveriges Television:

– Vi satt här i korsningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan och hörde hur det skrapade högt. Vi trodde att det var en byggställning som föll, då såg vi hur en lastbil flög förbi. Den körde riktigt fort. Sedan tittade jag ut och det skulle jag inte ha gjort. Det ligger flera döda människor här.

– Vi gick Kungsgatan mot Drottninggatan och hörde en lastbil. Vi gick förbi och då ligger två människor på marken. Sen fortsatte lastbilen på Drottninggatan, sen såg vi inte var den tog vägen.

Alexander Pärleros, som kom på Kungsgatan, säger för Expressen:

– Mitt på övergångsstället låg en person, död. Ingen i närheten visste vad som hade hänt, så jag gick närmare och tänkte att jag kanske kunde hjälpa till. Sedan hörde jag en till smäll, då började människor att fly i panik, säger han.

En SL-buss på Kungsgatan tvärnitar för lastbilen. I bussen sitter Radiojournalisten Martin Svenningsen:

– Jag hann inte se storleken på lastbilen, bara skuggan av den, men jag förstod av den rätt chockade chauffören att det hade gått fort.

Martin kastar sig ur bussen för att hjälpa skadade:

– Det var blod överallt. Jag såg två kroppar och försökte rädda en tredje, men det gick inte. Jag böjde mig fram och stängde hans ögon, säger Svenningsen.

Tillsammans med några andra början påbörjar Martin hjärt- lungräddning tills folk från Cityakuten anländer.

Eric Björklund hade varit inne på Konserthuset vid Hötorget när lastbilen i hög hastighet körde förbi på Drottninggatan.

En person körs ihjäl vid övergångsstället på Kungsgatan. Eric Björklund ser lastbilen passera snabbt:
– Vi trodde att en buss kört på någon. Vi gick runt där och närmade oss den här situationen. Då plötsligt kommer polisen och skriker spring.

Björklund fortsätter:
– Det var en skakande upplevelse att se det här. Jag förstod att vederbörande var död. För man var i färd att täcka över personen. Man såg benen, och resten av kroppen var övertäckt. Det här har varit en jobbig upplevelse. Jag har svårt att bli kvitt den.

Tillsammans med kollegor från närbelägna Cityakuten rusar ortopedkirurgen Joakim Nordahl ut för att ta hand om skadade:

– Folk låg utspridda längs en lång sträcka. Vi delade upp oss och försökte skapa en överblick över vilken typ av skador handlade om och vad som var mest akut. Några personer hade man redan försökt återuppliva.

– Just nu såg jag en död man liggande i Kungsgatan och många skadade twittrar Daniel Assai, sparkad kanslichef hos Sverigedemokraterna.

Av allt att döma är det Sportyfychefen Chris Bevington som omkom på Kungsgatan.

Bilden visar Nordahl intill dödsoffer på Kungsgatan. Klicka till bilden i Aftonbladet

En åttioårig kvinna har köpt en födelsedagspresent  till sin dotter då hon får se bilen och tar ett steg år sidan. Hon klarar sig med benbrott i en arm och ett ben och dras in i en butik efter att ha fått morfin. Hon ser tre döda och flera skadade. Kvinnan, verksam i S:t Clara kyrka, ber:

– Jag ropade till Gud. ”Kom och hjälp! Sänd den helige Andes helande kraft!” Andra skadade frågade vad jag gjorde och jag sa att jag pratade med den högste läkaren. Och då frågade de: ”Hur ber man? Jag vet inte hur man gör. Be för mig också!”


Efter Kungsgatan 

Mellan PUB-husen får blomkrukor och bänkar bilen att hålla till vänster. Utanför River Island slits kopplet från en kvinna, som skadas. Hundenl Iggy krossas. Han adopterades som hemlös hund från Irland 2012. 

Utanför Zara, Drottninggatan 68, mellan tvärgatorna Gamla Brogatan och Bryggargatan: Therese Walther, 30, från Hässleholm skulle just byta en tröja på modehuset då hon får se lastbilen köra på en tjej.

14.51 betalar Lisa för varor på Zara.
– Jag hörde en hög smäll och så började massa folk springa in i butiken. En person ropade “terror”. Sen såg jag nåt stort som flimmrade förbi. Det gick så snabbt så jag uppfattade inte vad det var.

Hennes sambo Johan Petter som satt sig på en bänk utanför var försvunnen. Han säger senare:

– Jag satt och scrollade i mobilen när jag såg lastbilen 20 meter ifrån mig. Den vinglade fram i hög fart så jag sprang så fort jag kunde ner för en sidogata.

Lisa går mot strömmen på gatan för att hitta sambon som efter en stund ringer. Hon minns:

– Folk som sprang i panik och många skrek. Jag såg röken som vällde ut från Åhléns men jag valde att gå ut på gatan och leta efter honom.

Bilen sveper trottoaren utanför Zara och HM för att vid Mäster Samuelsgatan svänga höger mot Åhléns

Harvey Anturi hör oväsen och ser en lastbil köra förbi.

– Jag såg folk springa utanför och gick ut, bort till Drottninggatan. Där såg jag två personer som låg skadade mitt i gatan. Jag gick vidare och såg en barnvagn. ”Varför står en tom barnvagn här?” tänkte jag. Sedan såg jag en tvåårbakom ing som låg en bit bort, blodig i ansiktet. Mamman låg några meter från barnet, hon var medvetslös.

Längre upp på gatan ser han väskor och skor som slitits av sina ägares fötter. Runt honom försöker folk få fram fler ambulanser.

Skivan minnestavla över Stadiums söndriga fönster

En påkört betonglejon studsar in i Stadiums skyltfönster strax intill. Blomkrukor krossas och jorden sprids efter gatan tillsammans med läckande diesel.

Strax efter Bryggargatan, i höjd med Claes Ohlson, ser Ahmed Alhadi, 39, i backspegeln på en värdetransport från Loomis hur lastbilen kommer farande. Folk skriker, en terrorist inser han och kastar sig på tutan. En stor blomkruka slår i bilen innan dess innehåll träffar mannen i permobilen.

Utanför KappAhl, mittemot HM sköljs Kalle Boman, 64, av jord och en betongklump från en blomkruka lastbilen kvaddar. Boman sitter i en Permobil men har tur för bilen följer motsatta trottoaren.

– Han hade sikte mot mig, sedan väjde han bilen åt norr. När han kört förbi ser jag hur människor bara försvinner framför den. Jag såg hur två personer bar bort en flicka därifrån. Jag blev riktigt skärrad, säger Kalle Boman.

Händelsen filmas av Fredrik Lie som inte ser att andra tar skydd i butikerna. Därför gömmer han sig bakom en bänk mitt i gatan. Han fortsätter filma i spåren efter bilen ner mot Åhléns.

( Tillbakablick Bryggargatan 2010: Cirka klockan fem 11 december exploderade en bomb på Bryggargatan, några steg från Drottninggatan. På trottoaren låg Taimour Abdulwahab med sprängd buk, En av de sex rörbomberna med spikar utlöstes av misstag. Hade dessa tillsammans med tryckkokarsprängmedlet i ryggsäcken briserat hade många omkommit i julrusningen på Drottninggatan .)


Mäster Samuelsgatan

Första brandkåren är dykbilar som övat vid Skeppsholmen. I uppgången till H&Ms kontor på Mäster Samuelsgatan ser brandmannen Stefan Nilsson en svårt skadad kvinna:

– Armen är av, hon har en stor sårskada i huvudet, håret är tjockt av blod. Det är redan ett antal personer där, som tar hand om henne. När jag kommer in i porten säger jag: ”Brand är här, ni kan träda tillbaka.”

Vi försöker att hålla hennes luftvägar fria och få dit en ambulans.
– Då tittar en man upp, han håller i hennes felvinklade ben säger Stefan. Han är läkare, säger han. Hon som jobbar med huvudet visar sig vara sjuksköterska. De är förbipasserande som har tagit beslutet att göra skillnad, det är fantastiskt.

– Kvinnan är vid medvetande men i dåligt skick, hon har otroligt ont och möjligtvis även inre blödningar. Vi försöker att hålla hennes luftvägar fria och få dit en ambulans, men vi inser att det är stopp i trafiken.

Läkaren från Cityakuten ger henne morfin innan hon körs till Karolinska i dykbilen.

korsningen Mäster Samuelsgatan föser lastbilen undan två betonglejon. Det ena krossar fotleden på tiggerskan Papusa Ciuraru, 83. Den andra fastar under bilen och får bilen troligen att svänga mot hörnan på Åhléns. Utrunnen diesel gör att folk halkar på gatan.

Släktingar gråter vid sängen på St. Görans sjukhus. Men Papusa konstaterar lugnt efter narkosen:

– Det var en idiot som körde lastbil nedför Drottninggatan. Han körde sönder de där fula betonglejonen. Men mig lyckades han inte träffa. Och jag är ändå över 80.


Åhléns

Trafikledaren Besarta Gashi från Vallentuna står vid Åhléns med Leonida, 9. Dottern vill köpa korv i kiosken på varhushörnan men de bestämmer sig för att gå till Kungshallen vid Hötorget. Då kommer lastbilen – Besarta sliter tag i jackan så hon inte tar sig mot Sergels torg. Systerssonen springer mot Åhléns och snubblar vid korvkiosken där han räddas av Besartas syster. Millimetrar skiljer från bilen slår i skyltfönstret bakom. Mor och dotter ser en ung flicka krossas under bilen.

– Jag ser hur min syster bara slänger sig rakt ner och drar honom åt sig, sedan dundrar lastbilen rätt in i byggnaden. Det handlar om millimeter alltså.

– Jag ser en tjej som ligger med sitt huvud under lastbilen, precis framför vänster bakdäck. Hennes shoppingpåse ligger på gatan där bakom. Min syster springer dit och börjar dra i hennes axel för att få loss henne.

– Precis då kommer en civilklädd polis och skriker: ”Spring! Bort! Det kan vara en bomb i lastbilen!” Så jag börjar dra i min syster och skälla ut henne, vi måste bort härifrån!

Lastbilen brinner. Dottern skriker, rädslan tar över och de rusar mot Mäster Samuelsgatan.

Lama hör smällen när bilen krockar med varuhuset. På gatan ser hon döda och skadade.

Santiago Cueva försöker spärra Drottninggatan vid Åhléns med en annan värdetransport:
– När lastbilen kraschade vid klev jag ur bilen och sprang dit för att hjälpa till.

Det jag såg var hemskt. Jag såg människor som var påkörda och döda vid övergångsstället. En kvinna låg vid lastbilen, det var flera som försökte hjälpa henne.

Ordningsvakterna Björn, 33, och Gustav, 28, som står vid stora ingången, slås omkull av tryckvågen då lastbilen kör in i andra hörnan på varuhuset. Panikslagna springer åt alla håll. På gatan ligger flera skadade. Petter minns:
– Jag och Björn släpade i väg en tjej som låg mellan lastbilshjulen. Gustav och Mattias hjälptes åt att få bort en som låg på backen.

Julian Firpo, 36, springer fram till en kvinna som ligger medvetslös i korsningen Mäster Samuelsgatan. Han försöker få bort henne från den brinnande bilen tills en läkare tar över. “Den unga kvinnan jag försökte hjälpa i fredags efter den fasansfulla attacken hade sådana skador att jag var helt övertygad om att hon inte överlevt”, skriver han på Facebook. Det gör hon och kommer att bli frisk.

Kristina Malmqvist på vät ut från Åhléns får se en medvetslös kvinna vid lastbilen. Hon pratar med kvinnan, för att hålla henne vaken.
– Det var inte klara och tydliga svar, det var förvirrat, men jag sa mitt namn och fick veta hennes namn, så vi kunde kommunicera.

En man sitter vid kvinnans huvud medan Kristina pratar med henne. Plötsligt slår det lågor från lastbilen och de drar kvinnan från platsen så fortast möjligt. De hjälps då åt att flytta kvinnan mellan flera platser.

Kristina Malmqvist med skadade kvinnan. På Klara Norra Kyrkogata mot Åhlens. Klicka till bilden hos Aftonbladet.

Kvinnan, i 50-årsåldern, var turist. Hon observeras av Josef Jawad som varit på Pizza Hut vid Drottninggatan:

– Hon skrek på engelska att hon bara hade varit i Stockholm i två dagar. Sjukvårdarna bar henne hela vägen från Åhlens till Olof Palmes gata, jag gick efter och hon skrek hela vägen.

Hans bil är parkerad så att den spärras av lastbilen vid Åhléns. Hytten tar eld och sprider rök utanför varuhuset.

Korvkiosken kilas in av lastbilen utan att korvsäljaren skadas. Han såg bilenn och han springa undan. Hans kollega Gilberto Rodriguez lämnade kiosken strax innan för att köpa gasol och såg lastbilen komma på Drottninggatan.Spendrupbilen inkörd mot skyltfänster på Åhlens. Klicka till bilden från Dagens Nyheter.

14.53 får polisen första larmet om lastbilen. Första brandbilen, en dykbil, kommer efter fem minuter. Stefan Nilsson registrerar vid Åhléns:

– Vi ser bilen inkörd i fasaden, vi ser hur det brinner i kupén. Det är en person kvar, fastklämd under lastbilen.

Det tycks vara den elvaåriga flickan, Ebba Åkerlund, som rest med bussen från Manillaskolan på Djurgården och stigit av för att möta sin mamma.

Christoffer Ung handlar på Åhléns då lastbilen bryter genom väggen.

– Jag är på väg mot utgången och ser bara väggen lavinartat komma mot oss. Folk vände sig i panik och sprang mot utgångarna. Sen är det bara att ta sig från platsen så fort som möjligt. Min första tanke var att det smällde en bomb.

– När jag kom ut från byggnaden såg jag eldflammor komma ut från byggnaden.

Från Åhléns är det 500 meter till NK där utrikesminister Anna Lindh mördades 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *