Gotlandsmilitären upprustas. Åland utan försvar om 500 gröna gubbar från Ryssland invaderar

Svensk militär laddar upp strategiskt viktiga Gotland. På Åland får inte finnas militär och befästningar, vilket är grundat på konventionen Ålandsservitutet 1854. Vilket inte hindrade Ryssland att befästa ögruppen 1914. Efter kriget blev Finland en fri nation, där Åland fick självstyre efter avgörande i Nationernas Förbund grundat på Konventionen om icke-befästande och neutralisering av Ålandsöarna.

Utan försvar ställs frågan om Åland kan ockuperas av gröna gubbar, som var fallet på Krim? Genom att luftlandsätta trupp vid färjelägena. Pansarfordon som rullar av en ryssfärja. Skära av fartygstrafiken till Bottenhavet. Rikta in missiler, med eller utan kärnladdningar, de 12 milen mot Stockholm.

Urklipp från svenska försvarsmakten

“Hur Finland i dagens läge ska kunna dribbla in sig i Nato utan att få en rasande Putin över sig är en verklig utmaning. Om det lyckas kan Finland som Natomedlem glömma Ålands demilitarisering. Ordet finns inte i Natogeneralernas vokabulär”. Det skriver Ålandstidningens Staffan Bruun under rubriken “Dags att befästa Åland”.

Och fortsätter: “Blir Finland utanför finns ännu större orsak att befästa Åland. Putin har nu, enligt Sauli Niinistö, slitit av sig fredsmasken och visat sitt kalla krigsansikte. Det gäller att anpassa sig till den nya Putin.”


Svensk tiger tassar

Försvarssamarbetet diskuterades – Nato bland annat – då statsminister Magdalena Andersson 5 mars träffade kollegan Sanna Marin. Åland nämndes inte i deras fåordiga presskonferens.

Googla “Magdalena Andersson” och Åland för senaste månaden. Inte ett knysts sägs från statsministern. Inte heller från försvarsminister Peter Hultqvist. Historiskt har demilitäriseringen inte varit helig. Under fortsättningskriget 1941-1944 fanns en 700 man stark skyddskår på Åland.

Putin uppges disponera en ryskägd strandtomt i Saltvik på norra Åland. Hösten 2018 stormade finska polisen sommarnöjet Ariston Helmi i Åbolands skärgård. Fastighetskomplexet med helikopterplattor ägdes av ryske oligarken Pavel Melnikov, misstänkt för penningtvätt och skattebrott. Fler ryssar och deras bolag äger fastigheter på strategiskt viktiga platser i finska skärgårdar. Några nära farleder, flygfält och militära skyddsområden.

Åland ligger 4 mil från svenska fastlandet.


/ Av Ingemar Lindmark

Analys: Ålands placering på kartan en potentiell militär risk – men reaktioner i stil med dem på Gotland är knappast att vänta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *