Vandra Drottninggatan litterärt, del 1 från Norrtullsgatan till Kungsgatan. Wägner, Strindberg med flera …

Vandra tre gånger: nätvandra i lugn och ro, vandra på stan och sedan väcka minnen hemma.

Stop 1 Norrtullsgatan 14, Strindbergs barndomshem

Gmap GMapStr

Norrtullsgatan 14. Strindberg växte på en malmgård sedan ersatt av ett tivoli och Allmänna Barnhuset.

August Strindbergs barndomshem, malmgården Norrtullsgatan 14.

Ur Tjänstekvinnans son: “Så stoppas böckerna i väskan och man går. Utanför porten på Norrtullsgatan är det mörkt än. Varannan oljelykta vinglar på sina rep för en kallvind och snödrivorna äro djupa. Ingen dräng har ännu varit ute och skottat. Mindre gräl om hastigheten i marschtempot uppstår mellan bröderna. Endast bagarkärrorna och poliser äro i rörelse”.

Karta 1885

I början av förra seklet var Norrtull ett nytt kvarter i Stockholm. Före 1860 var bara den del av Norrtullsgatan bebyggd som vette neråt city från Odenplan. På norra sidan om Odenplan var det ren landsbygd med enstaka hus på vägen ut mot Haga. Ett var av Bellman besjungna krogen Tre Liljor i Epistel 44: “Movitz helt allena, På Tre Liljor satt en Harpan mellan bena, Glimmar bred och lång.” Krogen låg norr om Borgerskapets Enkehus på Norrtullsgatan 45, byggt 1869 för fattiga borgaränkor/döttrar.

Tullhusparken Norra Stationsgatan. Längst ut på Norrtullsgatan fanns tullhusen med stängsel runtom för att hindra smuggling. Tullningen upphörde 1864 men husen finns kvar på andra sidan Norra Stationsgatan.

Sista resan gjorde Strindberg på Norrtullsgatan, i ett liktåg till Norra begravningsplatsen, följt av 60 tusen stockholmare.

Tull betalades för införda varor fram till tidigt1800-talet. Kuskarna kappkörde in till Hötorget för att få bästa torgplatserna.


Stopp 2 Norrtullsgatans 10, mynningen Karlavägen

Gmap GMapStr

Stor författare. Liten skylt. På hörnhuset Norrtullsgatan 10, just vid mynningen mot Karlbergsvägen. Elin Wägner avslöjar inte var på Norrtullsgatan de fyra underbetalda kontoristerna bor två hyresrum. Spritköket på mattan och korven i skrivbordslådan i kvinnokollektiv, där de utomhus jagas av liderliga män. De lackar igen nyckelhålet så de kan gå runt i underkläderna.

Med glimten i ögat berättas hur Peg och hennes medsystrar tar för sig i gräsrotskampen, mot orättvisor på jobbet och i det privata.

Först en berättelse som DN-följetong. Hette Norrtullsligans krönika, varje vecka 1907 undertecknat signaturen Elisabeth. Året efter som storsäljande bok Norrtullsligan. Wägner bodde de åren några steg från Norrtullsgatan På Upplandsgatan 54 där en hyresdublett delades med en vän. ”Man for illa ibland, man frös i rummet, fick mager kost på hushållsskolan och automaterna”.

Våningshuset som bokens Pegg och hennes väninnor bor i är nybyggt och utgör en del av den expanderande staden. Boken filmatiserades 1923 av Per Lindberg och svågern Hjalmar Bergman.

I filmen: Eva gifter sig med sin ungdomskärlek. Baby fortsätter att jobba – kanske får hon Peggs jobb när Pegg gifter sig med chefen. Emmy hamnar på sjukhus men blir förhoppningsvis frisk.

Peggs öde skiljer sig filmen från romanen – kanske för ett ”happy end” ingår i filmens kommersiella språk. Hos Elin Wägner flyr Pegg staden och chefens kärlek och tar ett jobb i landsorten.

Elin Wägner hade inte heller lätt med sina karlar. Anonyma insändare som ”Ung moder i England” går hårt åt Elins publicering, moralen inte minst. Handskriften avslöjar att signaturen är en f d fästman. Nämligen redaktionssekreterare J H Jönsson. Han hade uppvaktat Elins syster, vilket kraschade förlovningen.

Relationen med stockholmsskildraren Sigfrid Siewerts går också i stå. Fast det fanns samtalsämnen. I Episodernas hus skriver Siewerts om en borgarbrackig familj i ett hus vid Drottninggatan nära Observatorielunden.

En blixtförälskad Wägner gifter sig kvickt med litteraturvetaren John Landqvist och flyttar till Östermalm. Skilsmässan hänger i luften redan efter ett år och är ett faktum ett tiotal år senare. Kanske för att båda är arbetsmyror. Wägner författare och flitig journalist; aktivist för kvinnors rösträtt och i fredsrörelsen.

Landqvist hann med massor av artiklar i Aftonbladet, ett antal biografier och ge ut Strindbergs samlade verk i 55 band. Norrtullsgatan borde ha förenat paret för Strindberg växte på Norrtullsgatan 14, en malmgård sedan ersatt av ett tivoli och Allmänna Barnhuset.


Stopp 3. Norrtullsgatan 3, vid Observatoriegatan. Brantingska huset

Gmap GMapStr

Norrtullsgatan 3. 21 år gammal ärver Hjalmar Branting Norrtullsgatan 3 som hans far professorn byggt. Av ett ansenligt penningarv finns inte mycket kvar då han fyra år senare gifter sig med Anna Kræmer, skild efter ett brutalt äktenskap. Hon flyttar in med två barn och pigan Mathilda, viktig för ingen av makarna kan laga mat. Hennes lön som journalist‘ behövs för Hjalmar är ekonomiskt rundhänt och två egna barn ska försörjas.

Brantings gulrappade hus till vänster och Juridicum/Studentpalatset till höger. Foto Ingemar Lindmark.

Efter några år på Johannisgatan flyttar familjen till Hjalmars hus på Norrtullsgatan. Nästan landet där barnen åker kälke i backen nedanför Observatoriet – där Branting några år tjänat som amanuens. Fast politiken och journalistiken lockar mer; i Tiden och som mångårig chefredaktör för Socialdemokraten. Om barnaår med fula gubbar och fattigt folk i kvarteren, det berättar Hjalmars dotter Vera von Kraemer i Brantings på Norrtullsgatan.

Året efter storstrejken 1909 får Branting av August Strindberg en palm i femtioårspresent, som trängdes i Norrtullsvåningen. Kanske syftade rabulisten Strindberg på Mäster August Palm, som tillsammans med Branting dömdes till Långholmen för hädelse och tryckfrihetsbrott.

Ur Tjänstekvinnans son: “Vid Observatorium äro snödrivorna mycket höga, vilket gör att byxor och stövlar bli genomvåta. I Kungsbacken inträder man hos bagarn och köper frukostbröd, ett franskt bröd, som vanligen uppätes på vägen”.

Anna skriver tragiska romaner om äktenskaplig trohet och kvinnans rättigheter. Trots Brantings snedsprång är äktenskapet för det mesta lyckligt, ända till Hjalmar dör 1925. Och trots Annas sex år långa brevväxling med parasiterande själsfränden David Sprengel, senare olyckligt gift med Agnes von Krusenstjerna. Anna blir kvar som änka på Norrtullsgatan där hon 1945 ger ut boken Min långa resa, Boken om Hjalmar och mig.

Norrtullsgatan 3. Senare ska Olof Palme plugga juridik i Juridicum/Studentpalatset på andra sidan Norrtullsgatan. Han och Branting har mer gemensamt än att vara s-märkta statsministrar: Akademiker från en borgerlig överklass. Fostrade i samma privatskola som Gustav V. Radikaliserade efter resor, Branting i Tyskland och Palme USA. Nu gravlagda nära varandra på Adolf Fredriks kyrkogård.


Stopp 4. Spökslottet Drottninggatan 116A

Gmap GMapStr

Drottninggatan 116. Spökslottet känns kusligast sett från parken mot Holländargatan. Sent 1700-tal ägdes det av brukspatron Knigge, en grym elaking förevigad med ordstävet: “Fan tog Kniggen”: Han försvann härifrån i en vagn i onaturlig fart, omgiven av gnistor och dragen av frustande hästar. Sägs det.

Malmgården byggt på 1600-talet av holländaren Scheffler lär ha underjordiska valv med människor inmurade tillsammans med skatter. Byggherren finns inte kvar i graven. Stoftet, om det är hans, flyttades till Adolf Fredriks kyrkogård. Blott spökerierna lever.

Forna kårhuset. Foto Ingemar Lindmark

Holländaratan 36. Från terrassen syns gamla kårhus, i brist på bättre revolter 1968 ockuperat av studenterna själva. Skolminister Palme talade förgäves innan de gjorde en revoltvända i staden. Palme var hemmastadd, som kårordförande residerade han i lilla huset bredvid, benämnt Rucklet. Att Anckarström planerade kungamordet här är nog en skröna, men duger som spökhistoria.

Rucklet. Foto Ingemar Lindmark.

Stopp 5. Drottninggatan 85, krysset Tegnérgatan. Strindbergs Blå Tornet

Gmap GMapStr

Drottninggatan söderut mot Kungsbacken. Foto Ingemar Lindmark
Strindberg på balkongen. Ur Stockholmkällan.

Drottninggatan 85. August Strindberg ser äldre ut än sina sextiotre år där han står på en av Blå tornets balkonger. Nyss uppstigen från lunginflammationen. Märkt av cancern som i maj ska ända hans liv.

Skarorna samlas på gatorna runt Tegnérlunden. Stockholms arbetarkommuns röda standar syns i fackelskenet. En trumvirvel hörs, sakta rörs sig massorna förbi jugendhuset på Drottninggatan 85 för att hedra författaren på hans födelsedag, 20 januari 1912.

Strindberg på balkongen i mitten. Ur DN 1912 01 23.

Det skanderas “Leve Strindberg, leve diktarkungen” då man ser författaren i skenet från ljusstaken som svärsonen håller. Gatorna ända till Nybroplan fylls med folk, som ser tåget, med musikkårer under fanorna.

.

I vår tid hyllas författaren med ett museum och med citat ingjutna i Drottninggatan.

Strindberg flyttande 1908 till en trerummare utan kök fyra våningar upp i Falkners pensionat. Året efter skriver han sitt sista stora drama Stora Landsvägen, syftande på gamla namnet för Norrtullsgatan.

Klassiker hittar man på August antikvariat i Strindbergshuset nummer 85. Och online i Litteraturbanken.

Carl Eldhs Strindbergsmonument Titanen parkerades i Tegnérlunden 1942. Foto Ingemar Lindmark

Astrid Lindgren brukade gå genom Tegnérlunden för att från hemmet på Dalagatan ta sig till Sveavägen, där hon arbetade som förlagsredaktör på Rabén & Sjögren. En kväll såg hon en ensam liten pojke på en bänk. Det gav uppslaget till det första kapitlet i Mio, min Mio. Till minne av Lindgren finns i Tegnérlunden en bronsskulptur.

Huset Drottninggatan / Tegnérgatan 1906. Från Stockholmskällan.

Varje morgon tog Strindberg en promenad på Drottninggatan. I Strindbergsmuseet får vi se hur han bodde med sovrum, salong och arbetsrum.

Klicka till video Hemma hos August Strindberg.

Stopp 6. Drottninggatan 83.

Från skrivbordet stack Strindberg hål på pompös nationalism, i Brantings Socialdemokraten och liberala Afton-Tidningen. Kritiken av Karl XII-vurmen 1910 ledde till en inflammerad debatt känd som Strindbergsfejden.

Drottninggatan 83. Strindberg utkämpade fejden även i frisinnade Afton-Tidningen, som startat 1906. Med redaktion i grannhuset med nummer 83. Låg närmre till att lämna manus än till Socialdemokraten vid Norra Bantorget.

Gårdshus, rivet 1905, på gemensamma gården Drottninggatan 83 och 85

Poeten Sonja Åkesson bodde i nummer 83 då hon med dikten Självbiografi satte ord till 1960-talets tristess i, Husfrid:

Lyssna till radiointervjun 1968 med Åkesson på Drottninggatan 83.

Grävskoporna orkade inte upp till Kungsbacken som numera heter Drottninggatsbacken. Döpt efter kung Håkan Magnusson som 1371 höll till här i akt att befria sin fängslade far på slottet? Drottninggatan fick namnet som en hyllning till drottning Kristina.

Backen liknar en småstad med udda butiker. Gunnars butik på Drottninggatan 77 är visserligen stängd men skyltfönstret med snidade gubbar är kvar.


Stopp 7. Krysset Wallingatan. Från Bellman till Akilov.

Gmap GMapStr

Lovisa von Plat, Plaskan kallad, drev på Bellmans tid en flitigt frekventerad bordell på hörnan vid Wallingatan. Poeten lär ha nyttjat sådana jungfruburar i unga år. Om det var hos Plaskan är ovisst men han hyllade henne med en gravskrift.

Elias Martin Kungsbacken sedd från ingången till Trödgårdsföreningen (Norra Latin). Martins gravsten finns på Adolf Fredriks kyrkogård.

Mikael Bellmans diktning utmanade smakdomaren Johan Henrik Kellgren, ( i likhet med Sergel älskare till skådespelande maitressen Fredrica Löf vid Norrmalmstorget / Gustav Adolfs torg). Kellgren var inte sen med att 1778 i Mina Löjen ge Bellman på nöten: “Hans Muser sig på Spinhus nära, Hans Gratier ligga under cur, Och uti Platskans Jungfrubur Han Kärleks-Gudens språk fått lära”.

Snöröjning södra Drottninggatan 1931.

 Elin Wägner i Norrtullsligan; “Och för mig att trave uppför Kungsbacken var som om ett av stoftkornen skulle vilja resa sig upp och marschera in genom köksdörren igen. Det var en sådan kväll, då herrarna, som möter en, inte ens gitter räkna ut ens figur, och då även de bästa av oss omedvetet måste längta efter en bil och en älskare”.

Wallingatan 2. Österut på Wallingatan ser vi Westmanska palatset och Adolf Fredriks kyrka, med Palmes och Brantings gravar utanför.

Arkitekten Carl Christoffer Gjörwell och byggmästare Abraham Lorenzon Westman byggde huset på Wallingatan 2 i skarven 1700/1800. Kuppmakarna ledda av överstelöjtnanten Georg Adelsparre styrde härifrån Sverige efter att Gustav IV Adolf fått sparken 1809. Festlokal under 1800-talet och även nu, för konferenser.


Stopp 8. Drottninggatan, Peter Weiss plats.

7 april 2017. Drottninggatan 90B. Efter att ha stulit lastbilen på Adolf Fredriks Kyrkogata kör Akilov ett varv på Holländargatan-Kammakargatan -Drottninggatan in på Wallingatan. Vidare på Holländargatan och Adolf Fredriks kyrkogata igen. För att vid Drottninggatan 90B köra ihjäl två kvinnor utanför 7 Eleven. Skildrat i Åsa Erlandssons bok Drottninggatan.

Drottninggatan 90B, Peter Weiss plats. Foto Ingemar Lindmark.

Tysksvenske dramatikern/fillmaren Peter Weiss kom 1940 som flykting till Alma Schedins pensionat på hörnan mot Barnhusgatan. Hågkommen med Peter Weiss plats 2016.


Stopp 9. Drottninggatan 88-71. Centralbadet och Norra Latin.

Gmap GMapStr

Drottninggatan 88. Rydbergs bar och matsal serverar husmanskost. Bara namnet och ett väggur ger påminnelse om saliggjorda stamlokuset i Hotel Rydberg vid Gustav Adolfs torg.

Foto Ingemar Lindmark.

Den som medför barn och barnbarn kan berätta att scenerna i Astrid Lindgrens Karlsson på taket spelades in här. Ett landskap med tak och skorstenar byggdes för tagningarna på Centralbadets terrass.

Läst Stieg Trenter, populär deckarförfattare efter kriget? Liken parkerades i stockholmsmiljöer. Som här i Centralbadsparken där rika redaränkan Jana Ritter hittas mördad. Trenters Sherlock Holmes, kriminalindendent Vesper Johnsson, dinerar i badets restaurang och löser mordet. I pusseldeckaren Tragiskt telegram, från 1947.

Hårlemanska huset.

Hårlemanska huset, en av få malmgårdar i centrala Stockholm, byggdes av en hovrädgårdsmästare Hårleman 1710. Sonen Carl var arkitekt gjorde om huset i det skick vi nu ser.

Klicka till video Centralbadsparken

Drotttningatan 71 B. Hjalmar Söderberg och Bo Bergman tog studenten på Norra Latin 1888. Båda författare och flanörer i denna stadsdel, med förkärlek till Drottninggatan. Söderbergs alter ego spåras i debutromanen Martin Bircks ungdom, en svensk klassiker. “Martin stannade framför vartannat bodfönster för att spegla sin vita mössa. Han kunde icke förstå, hur han hade blivit student. Han hade ända in i det sista trott att han skulle bli kuggad.

Norra Latin med entré Drottninggatan har bevarat nyrenässansen från 1800-talet. Först som läroverk fram till stängningen 1982, sedan konferenscenter och nu åter utbildning

Entré till Norra Latin. Foto Ingemar Lindmark.

Drottninggatan 71 A. Gjutjärnsstaketet mot Drottninggatan känns igen från ingången till Trädgårdföreningens parkanläggning som sträckte sig ner till Klara sjö, tills Norra Latin bygges 1880 med Norra Bantorget på andra sidan.

Davidsons paviljonger på bilden är sedan länge rivna. Där drev bröderna Davidsson servering och konditori, länsat av sötsugna upprorsmakare under revolten 1848.

August Blanche: “Följande dag, söndagen, rådde allmän bestörtning. Statsråd, embetsmän, riksdagsmän och borgare mottogo anonyma och uppskakande skrifvelser, alla revolutionära, fylda af hån och hotelser. Fruktande för rebellerna anhöllo de om skydd; konungen och hans statsråd sammanträdde på slottet, kanoner drogos fram, garnisonen väpnades. Oordningar föreföllo strax efter klockan fyra; Davidsons schweizeri på Drottninggatan plundrades, fönster krossades, trupperna ryckte ut; öfverallt mottogos de med stenkastning och gevärseld”.

Schweizeriet fick 1873 ge plats för Artur Hazelius Skandinavisk–etnografiska samling med folkdräkter i montrarna. Som ett embryo till Skansen och Nordiska Museet.

Driftige konditor Wilhelm Davidsson öppnade 1857 “hotellet” Phoenix, utan rum men med restaurang och stor festsal – beläget Drottninggatan 71c, på hörnet mot Barnhusgatan. Författaren August Blanche åt frukost i bakfickan 30 november 1868, där han mötte studenterna. Avsikten var att tillsammans delta av delta i invigningen av Karl XII-statyn i Kungsträdgården. En hjärtattack satte stopp för vandringen längre ner på Drottninggatan.

Hotellet Phoenix

Pojkar med skolmössor ville gärna synas framför fotografen. Drottninggatan och Norrtullsgatan tycks med privatiseringarna ånyo bli en skolgata, för Norra Latin Stockholm International School.

Studentexamen Norra Latin 1919. Klicka rill videon.

Stopp 10. Drottninggatan krysset Apelbergsgatan. Bion Skandia

Gmap GMapStr

Drottninggatan 82. Ferdinand Tollin visar hur Drottninggatan såg ut 1831 sett söderut från Barnhusgatan (nu Olof Palmes gata). I vår tid med bion Skandia i kvarteret. Det var på hörnan Olof Palmes gata mot Drottninggatan som terroristen 2010 lät bilen med gastuber explodera innan han sprängde sig på Bryggargatan.

Hundraåriga biografen Skandia är ett stycke filmhistoria sig – sedan 2001 återställd som lokalen gestaltades av arkitekten Gunnar Asplund. Byggdes som en klassisk upplevelse med 850 röda fåtöljer under ett blå tak som himmel av Filmindustri Skandia – som sedan blev SF.

Bion på 1920-talet

75 kvadratmeter stora ridån omges av Eva och Adam, något skamfilad färg sedan en frikyrka på 1980-talet klistrade lappar på valda ställen.

Storfilmer premiärvisades, till exempel med Chaplin och Mary Pickford. Dock inte Greta Garbo trots att hon mannekängat och tvålat in folk på varuhuset PUB några steg från bion. Kallas idag Skandia-teatern, tillgänglig för stora evenemang.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *