Vandring längs Åsögatan till Götgatan. Såriga kändisar i trendiga SoFo

Vandring SoFo, South of Folkungagatan. Inspirerad av SoHo i New York har kvarteren mellan Folkungagatan, Vitabergsparken och Götgatan döpts till SoFo. Med hängställen för spelutvecklare, reklamare, journalister och kulturskapare.

Förr fattiga arbetarkvarter, skildrat i Per Anders Fogelström fem stadsromaner. Bekanta dig under promenaden med Carl Larsson, Albert Engström, Slas och Dagerman.

Vandringen startar från Folkungagatan, busshållplats Londonviadukten. Som varken är en viadukt eller har något med London att göra. Annat än att två engelsmän råkade befinna sig här då platsen döptes 1910. I stället för bussen kan du promenera längs Stadsgården till Vikingterminalen, sedan 500 meter till Stopp 1. Är du extra spänstig så har du här en fortsättning på Upptäck Södra bergens pärlor. Vandra från Slussen till Fjällgatan.

Mall för lärarledd lektion baserat på denna guide.


Stopp 1. Folkungagatan 147, Skeppsbyggmästarebostället, en rest av Stockholms största varv.

GMap GStrV Goto Opstr

Skeppssgygmästarens bostad och kontor utgör sista resten av Södra varvet, som från 1697 till 1910 byggdes fartyg. Segelfartygen krävde sågare och timmermän, som bosatte sig på Åsöberget. Ersatta av plåtslagare i W. Lindbergs Varvs- och Verkstad. Ett var S/S Mariefred, som fortfarande trafikerar Mälaren. . Resten av varvet är rivet, ersatt av Tegelviksplan och Vikingterminalen, som är nya namnet på Tegelvikshamnen. Bostället är konstskola numera.

Tegelviken 1885

Tegelbruk med en hamn på Gustav Vasas tid gav platsen namnet. I likhet med tjärbränneriet för Tjärhovsgtan. För brandfarans skull flyttat till Beckholmen, vilket gav av plats för varvet.

Se kartan 1702-2024:

Stopp 2. Lotsgatan 6. Sevärd idyll i skymundan

GMap GStrV Goto

Promenaden Sågargatan (efter sågande timmermän) och Lotsgatan till Åsögatan är sevärd. Genuin stugidyll, lummig parkstig och en vid vy över Tegelvikshamnen. Sjöfolk och varvsarbetare slog ner bopålarna på berget där ingen annan ville bo. Kanske sökte sig någon från tjärbränneriet hit, före1687 då verksamheten flyttade till Beckholmen.. Därav namnet i Tjärhovsgatan.

Tavlan gjord 1885/86 utanför Åsögatan 197-201 visar Carl Larsson tillämpa friluftsmåleri hn just i Frankrike. Barnen åker kälke i slänten, mellan äppleträden som finns med också i andra motiv. Platsen ser man bäst nerifrån gångvägen på Lotsgatan. För från Åsögatan skymmer ett plank framför huset som rymmer en privat förskola. Sängkammare ovanpå. Pigan Lotta han ärvt från svärföräldrarna fick övernatta bäst hon gitte.

Carl Larsson: Friluftsmålaren. Vintermotiv från Åsögatan 145, Stockholm. NM 2546

Måleriet får beröm i Göteborg, med samma äppelträd i blom och lekande barn. Famljen flyttar dit för Carl Larssons blir lärare på Valands konstskola, där Albert Engström var en av eleverna.

Att måla utomhus var praktiskt. Huset kändes dragigt och trångt. Målargrejer fyllde matsal, tillika ateljé. Bokhyllor blandades med kastruller i lilla köket.

Stopp 3. Åsögatan 209. Huset där Fogelströms släktsaga börjar

GMap GStrV Goto Opstr

Henning Nilsson och Tummen har stadgat sig med två flickor. Henning och Lotten gifter sig och flyttar in i två rum och kök i övervåningen i huset vid Åsögatan, nära Åsöberget i mynningen på Duvnäsgränd. Som Fogelström efter kvastmakarna kallar Sopgränd, vid gatan som då hette Lilla Bondegatan.

Till skillnad från Tummen och Matilda gifter sig Henning Lotten innan de får August, Emelie och tre barn till. Inneboende ökar trängseln.

Tummen och Matilda bor som ogifta med barnen på nedre planet, ihop släkt och andra som flyttar in.

Om Henning och Tummen i mina drömars stad, sommaren 1867: ”På hemvägen tog de en titt på stugan som låg uppflugen på berget mitt emot Tegelviken. Långt till brunn och mycket att skotta när vintern kom. Men på sommaren måste det vara härligt att bo där, utsikten var lika fin”.

Sid121 i Mina drömmars stad

Idag är huset i bättre skick, om än en smula bedagat synligt från gångvägen innan Åsögatan. En skylt på hörnan ger litterär bakgrund.

Huset byggdes på bergknallen 1725 av timmermannen Nils Nilsson från Dalarna.


Stopp 4. Åsögatan 197-201. Dystre Carl Larssons framsida

GMap GStrV Goto Opstr

Carl Larsson liv var inte alltid en idyll. Depressioner periodvis hämmade måleriet. En fattig barndom i Gamla Stan och på Ladugårdsgärdet. Pappan var tungsint diversearbetare som slog . Modern slet som tvätterska för familjens överlevnad. Inlåst ensam hemma fann Carl tecknandet ett sätt att fly verkligheten. Talangen upptäcktes i fattigskolan och Gärdets folkskola. Vilket gav biljett till Konstakademien följt av studier för friluftsmåleri i Frankrike. För att sedan med Karin flytta in på Åsögatan 197-201. Trångt och påvert, men träden bakom planket var bra tavelmotiv.

Se Åsögatan mot öster sett från nummer 201:

Innan stenhusen byggdes på andra sidan gatan (203-204) fanns en malmgård anlagd av skeppsbroköpmannen Charles Tottie på 1770-talet.


Stopp 5. Åsögatan 195 där Kolingen kvartade

GMap GStrV Goto Opstr

Albert Engström placerade Kolingen som inhysing hos Fula Filip, som i sin tur var inneboende hos Feta Fille. Engström hade studerat för bland annat Carl Larsson på Valands konstskola i Göteborg. Hemkommen vid förra sekelskiftet bodde han vid den del av Fjällgatan som blev Mäster Mikaels gata. Han såg nergångna figurer på väg till krogar och hamnjobb. Skildrat i “Mitt första sammanträffande med Kolingen och Bobban”. 30 tusen teckningar blev det med de spritdoftande figurerna.


Riktigt så illa som teckningen visar var det inte. Men fattigt, kåkarna på nr 195 var en tid verkstad. Det ägdes 1700 timmerkarlen Anders Persson och senare av fler timmerkarlar. Även sjömän och tjärvräkare, för det var nära till Tegelvishamnen. Mer om husen i kvarteret Lotsen.

. Före nersprängningen av Åsögatan. Nr 195, 1917.

Sopp 6. Stig Claessons park (Åsögatan 175-181).

GMap GStrV GoTo

Namnsatt 2008 efter Slas död. Tidigare Beckbrännarparken. Är en en bra rastplats för trötta ben.

Söderut syns huset Klippgatan 20 där Slas bodde “i morsans kökssoffa till jag var 19”. Hitom på nummer 19 “judehuset”, ett stiftelsehus för fattiga judar invandrade från Östeuropa. Bortanför, som en kuliss, Sofia kyrka. Se Slas teckning från Klippgatan.


Stopp 7. Åsögatan 168. Stenhuset där Fogelströms Emelie hyrde ett rum med kök

GMap GStrV Goto Opstr

Åsögatan mot öster. Nr 160 rosa huset till höger.

I Fogelströms Minns du din stad rivs för nya Katarinavägen gårdshuset på Fjällvägen. Emelie Nilsson flyttar 1907 med syskonen till hyreshuset fyra trappor upp på Åsögatan 168. Byggt 1883, samma hus som idag. Emelie i köket, systrarna Jenny och Börta med sina barn i enda rummet. Inalles tio personer på 40 kvadrat.

Stopp 8. Åsögatan 157. Huset där Stig Dagerman blev en söderkis

GMap GStrV Goto Opstr

Stig Dagerman föddes 1923 och sågs som en söderkis. Men det blev han först som elvaåring då han flyttade tiil pappa Helmers lägenhet på Åsögatan 157. Pappa Helmer, bergsprängaren som blivit kommunalare, hade köpt enrummaren till sig och sin nya kvinna. Stig Jansson, som han hette då, hade läshuvud och gjorde läxorna vid köksbordet. Han sov i kökssoffan bredvid hembränningsapparaten. Trots spriten bra kontakt med pappan, sämre med styvmodern.

Åsägatan 157

Fast först hade Stig efternamnet Anderson, efter mamman som stötte bort honom efter förlossningen. En saknad som Stig inte kom över, Han fostrades på farföräldrarna gård i Älvkarleby vid Dalälven. Där föddes han och upplevde sin lyckligaste tid. Och begravdes efter att 1954 i garaget ha gasat sig i i Enebyberg.

Trots spriten hade Stig en bra kontakt med pappan, vars syndikalism han ärvde. Anarkismen bet sig fast redan på Södra Latin. För att sedan bli redaktör för tidningen Arbetaren, nu med nya namnet Dagerman. Boken Ormen hyllades av kultureliten och han blev en ikon för fyrtiotalisterna.

Per Anders Fogelström och Stig Dagerman. Askkoppen bar alltid full med fimpar. Klicka till källan Sveriges Radio/SvT.

Högkänsliga ådran genomsyrade produktionen men var samtidigt en förbannelse. Innan skrivkrampen ledde till depression publicerade Dagerman tre romaner, en mängd teaterpjäser, reportage och dikter.


Mellanstick: Dagermans och Stieg Larssons livsöden landar på Södermalm.

Dagerman och Stieg Larsson med Milleniumböckerna har åtskilligt gemensamt. Båda antifascister.. Dagerman verksam i Syndikalistisk ungdom. Där han träffade första frun, AnneMarie Götze – som hade anarkistiskt förflutet i Hitlers Tyskland och Spanska Inbördeskriget. Stieg Larsson var på 80-talet aktiv i Kommunistiska Arbetarförbundet.

Stieg Larsson rökte 60 cigg dygnet runt. Vaken med 15-20 koppar kaffe. Bilden länkad från TT/Leif Blom.

Båda arbetsnarkomaner med ohälsosamt leverne som ledde till tidig död. Dagerman i syndikalisternas Storm och Arbetaren. Stieg Larsson dog i trappan till Expo, tidningen som han startat i kampen mot rasism och nynazism.

Tidningen Expos redaktion Götgatan 11

Båda stod nära sina mor respektive farföräldrar, politiskt radikala föräldrar ned småbruk där de tillbringade barnaåren. Dagerman på Norrgärdet i Norra Uppland. Larsson i Bjurträsk i Västerbotten. Dagerman var 12 då hans farfar mördades av en psyksjuk. Hans farmor dog strax efter. En saknad som kan ha bidragit till ett antal självmordsförsök. Stieg Larsson var nio då morfar dog och han fick flytta hem till föräldrarna.

Axel Landqvists park, med pissoar.

Stopp 9. Åsögatan 140. Fyrarummaren kuvös för världens tredje mest framgångsrika dataspel

GMap GStrV Goto Opstr

Åsögatan nr 140. åren 2010-2012. En sliten fyrarummare med en enda toa. Överhettad av datorer och ett tjog datanördar som knackade kod för ett Legoklossliknande dataspel, Minecraft. En halv milon följare på Twitter. Fem miljoner betalande som betalat spel för 650 miljoner kr. Siffror som gällde 20132 då Mojang AB 2012 från Åsögatan till Maria Skolgata 83 nära Södra Station.

Åsögatan 140

2014 köper Microsoft Mojang för 18 miljarder kronor, där 13 gick till Markus “Notch” Persson. Han fick råd ta körkort, och för 70 miljoner dollar köpa en lyxvilla i LA. Vid denna tid högst betalda huset i Beverly Hills

“Varför är du inte ute och leker med andra barnen” oroade sig mamma Ritva. Blyge åttaåringen Markus ville helst knappa på sin Commodore. Under korkeken, om en sådan funnits i Roteberg, ett villasamhälle utanför Edsbyn. Deras Smyrnaförsamling hade hjälpt problemfyllda familjen flytta från Stockholm. Pappa Birger, som jobbade på järnvägen, var Markus stöd men spriten förde med sig separation. Mamma Ritva flyttade med barnen till Salem där Markus fick MVG för datakunskap i Tumbaskolan.

Minecrfaft: Katarina kyrka Södermalm. Källan.

Där börjar sagan Minecraft, om än med sorgkant. Pappans sköt sig 2011, vilket tog hårt på Markus. Även systern missbrukade men repade sig. Ett år gamla äktenskapet med Mojangprogrammeraren Elin Zetterstrand sprack 2012. Jobb dygnet runt och vårda småbarn var ingen bra kombination.

Klicka till videon

Notch Persson, Dagerman, Stieg Larsson. Tre maskrosbarn vars livsöden som på ett märkligt sätt löper samman på Södermalm. Trasslig uppväxt Stockholm – Nordsverige tur retur. Sorgearbete efter stöttande närstående. Arbetsnarkomaner. Genialt kreativa. Politiskt radikala, om än bara Piratpartiet och donationer till U-hjälp för Notch. “I’ve Never Felt More Isolated” säger Persson . Dagerman med skrivkramp, ångest och i skuld till förlagen. Hoten från högerextremister tvingade Larsson och hans sambo gömma sig bakom ståldörr, larm och hemlig adress

Minecraft är med 200 miljoner exemplar världens mest sålda dataspel. Åsögatan en kultplats för spelfans? Mojang AB omdöpt till Mojang Studios finns sedan 2018 i f.d. bryggeriet på Söder Mälarstrand 43. Men på Åsögatan 140 kan nostalgin få en kick med pop-prylar från vintagebutiken Pop Stockholm. Åsögatan kan förefalla tråkig med det är de udda butikerna och caféerna där som är SoFos charm.


Stop 10. Götgatan 55, Göta Lejon. Hängstället med en sup för ännu ej hängda

GMap GStrV Goto Opst

Götgatan norrut. Biografen Göta Lejon och Björns Trädgård.

Idag musikalestraden Göta Lejon, under storhetstiden Stockholms största biosalong.

Icke förty kallades Götgatan Stockholms Broadway, med ett strög kantat av matställen och biografer. Greta Gustavsson gick här för att sedan dyka upp som Garbo på Göta Lejons bioduk. 500 meter från uppväxten på Blekingegatan.


Före 1908 fanns vid korsningen Götgatan/Folkungagatan källaren Hamburg, där dödsdömda fick en sista sup innan det bar iväg till avrättningsplatsen på Hammarbyhöjden. Namnen ristades i nubbeglasen till gästernas förnöjelse, men inte längre för samlingen är köpt av en amerikan.

Källaren Hamburg i korsningen Götagatan / Folkungagatan före rivningen 1912.

Götgatan efter Göta landsväg som var stadens viktigaste utfart söderut, förbi Skanstull.

Den som läst Stieg Larssons böcker hittar bekanta platser. . Granne med Göta Lejon på Götgatan 53 ligger restaurang Tapas. På samma plats som källaren Hamburg och Café Eden i Stieg Larssons Flickan som lekte med elden.

Iförd glasögon och peruk smyger Lisberth Salander kamouflerad som Irene Nesser från Mosebacke till kaféet där hon beställer en baguette och kaffe latte. . Sedan hyr hon en Nissan Micra och far till Ikea i Kungens kurva.


Stopp 11. Medborgarplatsen Götgatan 54-56. Träsket som blev tågterminal och allaktivitetshus

GMap GStrV Goto Opstr

Klicka till källan Wikipedia, foto.

Idag Medborgarplatsen vid Götgatan. Förr en lantlig idyll vid Götha landsväg. Från sjön hämtades friskt vatten och fisk som sparades i visthusbodar, därav namnet Fatburen. Fram till 1700-talet då dikning och sopor fick sjön att växa igen. Där myggor spred malaria till fattigt folk. Träsket utdikades för att ge plats för stambanans ändstation vid Södra station, invigd 1870. Varor från landet såldes från stånd på Södra Bantorget. I vår tid stannar bara pendeltågen vid Södra station.

Södra Bantorget

På 1940-talet döptes Södra Bantorget till Medborgarplatsen. Medborgarhuset, egentligen tre hus, fylldes med hörsalar, bibliotek, gympa och Forsgrenska badet; Medis kallat. I utkanten fanns Fatburen kvar som pölar. Med en slum som ersattes av husen i Södra Stationsområdet, krönt med Bofills båge. Enda spåren av sjön är namnen Fatbursgatan och Fatbursparken.


Stopp 12. Björns trädgård Götgatan / Tjärhovsgatan 4. Grön tillflykt för både utslagna och grönhalsdukfolket

GMap GStrV Goto Opstr

Björns malmgård från1600-taletkan spåras i Björns trädgård. Där Kolingens efterföljare gärna kamperar, nära till Babylons barhäng. Fast ryktet Stockholms farligaste plats är tämligen överdrivet.

Det gick hett till när Reclaim the city ockuperade gatan och Björns trädgård. Lisbeth Salander råkade passera och blev slagen med batong av en visirdold polis, sid 227 i Män som hatar kvinnor.

Anrika ölschappet Kvarnen på Tjärhovsgatan 4 är populärt tillhåll för Hammarbyfansen. Både före och efter matchen, för att fira segern eller en större bira för att dränka sorgen. Regissören Janne Halldoff sågs ofta på Kvarnen. Uppväxt nära Nacka Skoglunds hem på Katarina Bangata. Om vilken Halldoff regisserade pjäsen Dribblern. Kanske sammanstrålade han med Monica Zetterlund som hade stambord på Kvarnen.

Götgatan mot Tjärhovsgatan och Björns trädgård.

Lisbeth Salander och Miriam Wu pussade där innan de övernattade i lägenheten på Lundagatan, Flickan som lekte med elden sid 356. Förr deltog de i ett tjejgäng, Evil fingers, som levde rövare på Kvarnen; sid 334. Titta in , för kanske finns där någon som liknar Lisbeth, se sid 442 och framåt i samma bok.

Ur Flickan om lekte med elden

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *