Vinterkväll Norrbro 1867. Planschen med gement folk och festande kung i illuminerade slottet

Lagom till julen 1867 annonserar Stockhoholms Dagblad

Färglitografi tryckt på Papier Carton hos berömda firman Lermicier i Paris kunde tidningen berätta. Konstnären Carl Johan Billmark bor där, avbrutet av korta besök i Stockholm för att teckna och fotografera. Litografi är en konstnärlig teknik på stentavlor – där han är en mästare. En växande borgarklass vill hänga planscher på väggarna, för målningar som hos de rikaste har man inte råd med.

Speglar Norrbroplanschen gatulivet 1867?

Det vet man inte, men i så fall färgat av svår nöd. Blandat med burget folk som ekiperar sig i Norrbrobazaren.

Tigger mat utanför Operakällaren

Koleran slog till i Stockholm i fjol. Spannmål som nödhjälp från utlandet fyller Skeppsbron, för att lastas om till svältande i landets norra delar. För frosten ända till sommaren har lett till missväxt, här och i stora delar av Europa. De fattigaste får ingen hjälp och tigger på stadens gator.

(Räknat som överdödlighet tros 27 tusen svenskar ha dött på grund av nöden 1867-1869. Emigrationen slog rekord, 21 tusen utvandrade 1868 och 30 tusen året efter).

Följ med på guidad tur

Sedan gaslyktorna sattes upp 1853 väljer många att flanera på Norrbro även på kvällarna. Låt vara att det luktar hästskit, både på gatstenen och från kungliga stallen väggivägg mot Bazaren.

((stor bild))

I lyktskenet laddas för snöbollskrig och och åkning med kälken. Kvinnan på väg upp från Strömparterren bär en fotogenlykta. En innovation allt vanligare på 60-talet. Extra prima amerikansk fotogen säljs för 1,40 riksdaler kannan i butikerna på Norrmalm.

Viktorianska krinolinmodet med en stålbur under kjorteln är på upphällningen. Särskilt opraktiskt här i trängseln med vagnar slädar. Sista skriket är en smalnande krinolin med präktigt bakparti.

På Norrbro. Fritz von Dardel

Unga män tjuvåker bak på slädmedarna. En dräng bröt lårbenet och togs in på Serafimern. Han hade hoppat av släden på Norrbro och körts över av ekipaget bakom. Idag retar sig gående på elsparkcyklar. Då riktades ilskan mot hästar i trav och galopp, i värsta fall i sken utan kusk.

Bazaren

((stor bild))

Kunglig landå med kusk och två lakejer som stannat utanför Bazaren? Där fotogenlampor i taken lyser upp bodarna. Konstnären Billmark samarbetade med färglitografins pionjär Johan Salmson, som hade en butik i basaren. Det var före 1862 då trassliga affärers fick honom fly till Amerika.

Norrbro runt 1865. ((stor bild))

Kvar i bazaren sedan starten är Adolf Bonniers boklåda; belägen närmast slottet – i konkurrens med bokhandlare P. A. Huldberg. Klädeshandlaren C. G. Sundström är lika långlivad mitt i längan; likaså Ferdinand de la Croix schweizeri, där schack spelas i rökrummet.

Julhandeln 1867.DN 186712 23

Aristokratins promenerande smittar av sig på vanligt folk. Galenterier med haute couture får maka åt sig för vardagligare varor. Anstrin rear tyger och symaskiner finns hos Hansson och Hanner. Cigarrboden säljer 50 cigarrer för 3 riksdaler fabrikspris och i Hjems bodar utbjuds Barkers hårbalsam.

Karta 1863

Västra stambanan med Norra Station vid Bantorget lockar tidningshusen till Klara. Staden växer och med den handeln och hotell på Nedre Norrmalm. Till förfång för Bazaren på Norrbro. I Lindhagenplanen skissas 1866 en 70 meter bred esplanad från Gustav Adolfs torg till Brunnsviken, som förlängning till Norrbro. (Som frö till rivningsraseriet hundra år senare).

Kungliga slottet

((stor bild))
Karl XV

Hela slottet är illuminerat, oklart med levande ljus, fotogenlampor eller armatur med gas från verket vid Klara sjö. (Elektricitet fick slottet 1883).

Kungen tycks ha fest igen. I Karl XI:s galleri högst upp i Slottet lyser tvåhundra stearinljus i takkronorna. Skenet reflekteras i salens speglar, som en bantad kopia från spegelsalen i Versailles. Galleriet omges av paradsängkamrarna som Gustaf III lät inreda.

Åt gjorde Gustaf III i hörnrummet till höger. Som blivit konseljsal där statsråden svär trohetsed till Karl XV – enligt representationsformen 1866. Ständernas riksdag ersätts med folkvalda i två kamrar, än så länge trångbodda i huset på Riddarholmen.

Upplyst är också Vita havet till vänster i bilden. (Där samlas gäster fortfarande då kungen och Silvia bjuder på representationsmiddag i Karl XI:s galleri).

Slottet idag. Foto Ingemar Lindmark

I etagen inunder lyser det från Bernadottegalleriet, av Gustaf III inrett för konstsamlingen. Nu har Karl XI fyllt väggen med egen målerisamling, inalles 500 verk. Där kanske några tavlor är gjorda av kungen själv.

Norrbro sett från slottet, cirka 1866.

Härifrån kan Karl XV se ut över Norrbro och Gustav Adolfs torg med nya Hotel Rydberg. Om kungen där träffar litterära kamrater och kanske en frilla förmäls inte i tidningarna. Fast de skriver att han gärna rycker ut till bränder och med sina kommandon ställer till oreda.

Klicka till Hvar 8 Dag, Illustrerat Magasin

Komedi

Karl XV blev 1866 mäkta förtjust i en armenier Habib Bey från Egypten, som från en pascha överlämnade två arabiska fullblod. Så förtjust att Demirgian, som han nu kallar sig, utnämndes till stallmästare. Som sådan är han kungens festfixare. Törhända har han ordnat kungliga galejet på Billmarks litografi. I vart fall är han denna tids Micael Bindefeld på Överjärna gård, dit kungen gärna kvistar över från sommarnöjet på Ulriksdals slott. Till förtret för drottning Lovisa och maitressen, skådespelerskan Hanna Styrell, som han hyser i Villa Väntorp i Ulriksdal.

Kongl Stora Teaterns komiska opera Nürnbergdockan lockar stor publik under 60-talet. För librettot står Adolphe de Leuven, sjuttio år efter hans far Adolph Ribbing deltog i kungamordet på samma opera.

(De Leuven var i Paris chef för Opera Comique till 1870. Samma år i november dör Carl Johan Billmark, sannolikt av umbäranden i samband med stadens belägring och uppror som föregick Pariskommunen).


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *