PUB vid Hötorget: Varuhuset försvann – men namnet lever kvar

Några välkända PUB-historier: 1917 var Lenin på väg hem till Ryssland för att göra revolution. Vid ett uppehåll i Stockholm köpte han en kostym för 100 kronor på varuhuset PUBs herrekipering. Expeditens barnbarnsbarn har berättat. Några år senare anställdes tonåriga Greta Gustafsson på hattavdelningen. Hon hade tidigare jobbat på en frisersalong på Götgatan, men på PUB fick hon även medverka som mannekäng i reklamfilmer. Filmerna visades på Stockholms biografer – och Greta Gustafsson blev småningom Greta Garbo.

På reklamfilmen hjälper den moderliga PUB-expediten Greta med kläderna. Många år senare lär Olof Palme också ha fått hjälp när han en gång tänkte köpa sex par likadana skor, eftersom de var så bekväma. Han lydde expeditens råd och nöjde sig med tre.

Ordet PUB bildas av initialerna hos varuhusets grundare, Paul Urbanus Bergström, och historien om PUB började 1876 när han som 16-åring kom till stan från Knallebygden i Västergötland och blev biträde hos lärftkramhandlare C.J. Pettersson vid Hötorget.

Efter sex år hade han lärt sig yrket och öppnade 1882 sin första butik i det som senare blev Tempo, och Kungshallen (som fortfarande finns på Kungsgatan 44, nu med “Stockholms första foodcourt”).

Paul U. Bergström (1860-1934) (PD) via Wikimedia

I annonsen ovan påpekar han har ett välsorterat lager av “färdiggjorda manskläder”, vilket inte var det vanliga vid den tiden. De andra handlarna hade ingenting emot att folk handlade på krita – tvärtom, det var så de knöt de kunderna till sig. Men Bergström satte stopp för det, liksom det eviga prutandet: Hans anställda hotades med sparken om de sålde till annat pris än det fastställda. Sina nya affärsprinciper meddelade han i en DN-annons – vilket var så ovanligt att han blev beskylld för illojal konkurrens.

Bergström var en mycket framgångsrik köpman och i slutet av 1890-talet hade han praktiskt taget inringat hela Hötorget med sina affärer. Bilden högst upp på sidan är från 1898 och visar huset som låg där Konserthuset nu finns.

1923 startades bygget av det stora varuhuset vid Hötorget (hörnhuset Hötorget-Gamla brogatan) som det ser ut än idag. Man hade sprängt bort berg så att huset nådde tre våningar under markplan, och byggde sju våningar ovan mark. 1934 avled Paul U. Bergström, och året efter köpte Kooperativa Förbundet hans rörelse.

1936 meddelas i helsidesannonser att PUB utökar i hörnet av Drottninggatan och Gamla Brogatan. I annonsen finns också program för PUBs barnteater, som i entré tog ett kvitto från fiskdammen eller leksaksavdelningen.

Samtidigt skulle vad man kallar “Nordens största rulltrappa” tas i trafik.

Så här såg PUBs välkända rulltrappa ut 2005:

Ubb66, Public domain, via Wikimedia Commons

1938 öppnade PUBs nya takterrass – “ett led i PUBs stora utvidgningsprogram”. Den låg 7 tr upp och med vidsträckt utsikt över Stockholm. En stor annons meddelar: “För första gången i Sverige – självservering under bar himmel.”

Och priserna var inte avskräckande: Till kl 11.00 kunde man få grötfrukost för 50 öre, senare exempelvis smörgåstallrik med 4 pålägg för 70 öre och ett stort glas fatöl för 30. Drinkar utan vin fanns från 15 öre, med vin 50 öre.

Nedan: Så här såg det ut på den eleganta pälsavdelningen 1944.

Fotograf okänd (CC-BY) Sthlms stadsmuseum via Stockholmskällan

1994 hade både DN och SvD stora artiklar med tillbakablickar på PUBs historia:

Farväl, gamla PUB! (DN),
Här föds en ny marknadsplats ur en döende epok (SvD)

Då slutade varuhuset att vara traditionellt varuhus: Gamla Bohagshuset skulle bli OBS Interiör, och Hötorgshuset innehålla butiker i en ny form av galleria, “efter kanadensisk modell”. På de fyra översta våningarna skulle det bli hotell i Frälsningsarméns regi.

PUB-skylten satt dock kvar (som synes på bilden), och efter ombyggnad till galleria och återinvigning fortsatte man att använda namnet “PUB”.

År 2015 stängdes PUB slutligen för att byggas om till 4-stjärniga hotellet Haymarket by Scandic, som välkomnar sina gäster till “the historic PUB building” med orden:

Our grand entrance on Hotorget Square welcomes everyone to step into a 1920s era of optimism and elegance.

Den upplysta PUB-skylten är borta nu. Men ovanför den stora ljusskylten HAYMARKET finns gamla “PAUL U. BERGSTRÖMS AB” kvar. I guldbokstäver.

Bilden visar den flotta hotellingången – och en bit av gamla Hötorget/Haymarket.

Haymarket 2017 Holger.Ellgaard, (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *